Meslamtaea & The Color of Rain – Nihil Vincit Omnia

Op naar Groesbeek en de brede regio rond Venray in Nederland want dat is het hinterland, als ik het tenminste goed heb, waarvandaan de leden in Meslamtaea en The Color of Rain komen. Nihil Vincit Omnia, een splitalbum dat komt via het donkere Zwaertgevegt, brengt beide bands samen. Maar eigenlijk moeten deze bands niet samenkomen, want iedereen die hieronder al eens naar de line-up heeft zitten kijken, beseft dat het bondallegaartje aan bandleden elkaar kruis bestuift.

De heer Velthuis is een muzikale alleskunner en kennen we ook van Schavot en Asgrauw. In deze laatste musiceert hij ook met de heer Theunissen. De heer Hisgen kennen we dan weer van onder andere Teitan, terwijl Izzy Op De Beeck een verleden heeft in het Belgische Avatar. Gerhans Meulenbeld, relatief nieuw in beide bands, zorgt voor aanvullend compositorisch geweld maar beheerst ook de kunst om de gitaar te hanteren. Merk ik op dat de heer Bruyneel met zijn penseel weer wonderbaarlijke zaken heeft weten op papier zetten.

Starten doen we met de vijf nummers van The Color Of Rain. Is de wereld echt gedoemd om te stoppen met draaien? De heren achter dit The Color Of Rain die hun in de basis gefundeerde black metal behoorlijk experimenteel kruiden, doen hun uiterste best om het ons te doen geloven. Het gestoorde vocale palet van de heer Hisgen is dan ook het perfecte instrument om die beangstigende boodschap de aarde rond te sturen. De hoekige, puntige gitaarpartijen van de hand van de heer Meulenbeld omzomen deze toch ietwat krankzinnige boodschap. Het geheel komt pas echt tot zijn recht in het eerste echte nummer op dit splitalbum, As The Empires Fell. Intussen flitsen allerlei buitenaardse geluiden en etherische zangpartijen voorbij. Het doet me wat denken aan een mix van oude, experimentele, Scandinavische blackmetalschoolelementen en Franse hoekige ideeën. Het contemplatief startende And The Abyss Stared Back wordt vervolgens opengereten door bijzonder sterke cleane vocalen. Luttele ogenblikken later wordt alles wel weer vakkundig dichtgesmeerd en getimmerd door de magische handen en voeten van de heer Velthuis.

Vervolgens zijn het er nog vier, nummers welteverstaan, die we dienen toe te schrijven aan Meslamtaea. Het is ook een band die black metal bekijkt met een wat experimentele bril. Verwijzingen naar Dødheimsgard, Ved Buens Ende, Fleurety, Sear Bliss, Imperial Triumphant en andere werden in het verleden al meermaals gemaakt. Ik raakte vooral beroerd door deze Nederlanders door middel van het album Geketend In De Schaduw Van Het Leven. De bijdrage aan deze split is dus niet het eerste teken van deze band die al het levenslicht zag ergens in 1998. Sterk aan dit Meslamtaea is het gebruik van de Nederlandse taal om hun boodschap van een verlaten wereld duidelijk te maken.

Ik hou net iets meer van de muziek van deze band dan van The Color Of Rain. De muziek met de toevoeging van de hoorn doet me iets melancholischer en desolater aan. Je hebt ook die eigen dynamieken, die eigen riffstructuren. Je herkent de band immers zo uit duizenden. De eerste single Besef Komt In Vlagen is in dit opzicht dan ook geen verrassing. Een bijzondere samensmelting van jazzy aanvoelende gitaarpartijen worden opgemengd met messcherpe dan weer verhalende vrouwelijke vocalen. Het heerlijke Bitterzoet maar vooral de opgepompte thema’s in In De Spiegel Staart Een Onbekende, Godsherejezussatanskinderen nog aan toe wat een titel, om in te lijsten. Brute agressie en experimentele finesse wisselen elkaar alsof het niks is, gewoon wonderwel af. En wat rest er je dan nog als je het laatste levende wezen op de Aarde bent? Juist, Samen Zielsalleen zijn met jezelf. De soundtrack van dat leven vind je terug in het aan White Ward doen denkende laatste nummer.

Tja, wat valt er na bovenstaande nog te schrijven over dit indrukwekkende splitalbum? Zowel The Color Of Rain als Meslamtaea tonen aan dat er in de ondergrond van de Nederlandse extreme blackmetalscene nog altijd heel wat ideeën in die grond verstopt zitten. Laat de heren maar gewoon verder musiceren. Kopen deze hap, via de bands, dan wel via de immer sympathieke Alex van Zwaertgevegt.

Label:

Zwaertgevegt, 2024

Tracklisting:

The Color Of Rain

 1. Nihil Vincit Omnia
 2. As The Empires Fell
 3. And The Abyss Stared Back
 4. Thus Always To Tyrants
 5. Take Over Me

Meslamtaea

 1. Besef Komt In Vlagen
 2. Bitterzoet
 3. In De Spiegel Staart Een Onbekende
 4. Samen Zielsalleen

Line-up:

The Color Of Rain

 • Gerhans Meulenbeld – Gitaar
 • Floris Velthuis – Drum, basgitaar, synthesizer
 • Devi Hisgen – Zang, keyboard

Meslamtaea

 • Floris Velthuis – Gitaar, basgitaar, drum, keyboard, zang
 • Ward Theunissen – Zang
 • Izzy Op De Beeck – Hoorn
 • Gerhans Meulenbeld – Gitaar

Links: