Melan Selas – Zephyrean Hymns

Melan Selas is een duo uit Griekenland. Zephyrean Hymns is de opvolger van de EP  Melan Selas uit 2016 en de twee volwaardige platen ῬΕΟΝ (2018) en ΦΑΟΣ (2019). De twee bandleden, D.K. en Astraea van dit Melan Selas, laten weten dat hun nieuwste album een muzikale weergave is van een soort queeste, een soort van lange reis door de tijd en ruimte en je zou moeten helpen om op zoek te gaan naar iets groters, iets overkoepelends. Het zal me benieuwen wat dat dan zou kunnen zijn. Misschien hebben deze Griekse vrienden iets voor ogen, iets in gedachten en wordt het ons allemaal wel duidelijk eens we deze plaat beluisterd hebben.

De Griekse extreme metalscene kent vele leden en er is een uitgestrekt aanbod waaruit je kan kiezen. Je vindt vast wel iets naar je gading. Is een door de natuur en door goden geïnspireerde thematiek je ding kies dan bijvoorbeeld voor Kawir. Ben je wat meer mainstream minded en glijdt melodische black metal gemakkelijk binnen, kies dan voor Rotting Christ. Ben je meer in de wieg gelegd voor extreme metal gecombineerd met complexe symfonische gebeurtenissen kies dan voor Septicflesh. En daartussen? Daar zit nog meer lekkers verstopt, denk dan aan Eschaton, Riddle Of Meander, Sørgelig, Yoth Iria, Necromantia en nog zo vele anderen. Zelf hou ik wel van die veelheid en diversiteit binnen de Griekse ondergrond, dit Melan Selas is me tot op heden ontgaan, dus je kan stellen dat ik erg benieuwd ben. The Circle Music is de platenboer en blijkt zijn uitvalsbasis ook gewoon in Griekenland te hebben: handig.

Heerlijk! Waarom? Omdat al in de eerste maten duidelijk wordt dat dit zeer typische Griekse black metal is die dit duo Melan Selas brengt. Denk aan die typische bijtende riffs, die lichte keyboard ondersteuning. Heerlijk ook die gorgelende, zurige keelklanken van Astraea. Deze verschijning brengt ook feeërieke keelgeluiden ten tonele. Haar zurige keelklanken komen wat in de buurt van die van het Finse Vermilia. Waar in het eerste nummer nog wat Grieks gezongen wordt, als mijn middelbare schoolopleiding me niet in de steek laat, krijg je op Frozen Lake het Engels op zijn Grieks aangeboden. Het ijs op dit meer zal niet snel ontdooien. De ijskoude black metal van Melan Selas laat dit immers niet toe.

De wat robuuste productie laat je vervolgens toe volledig van deze plaat te genieten. Zo denderen de dubbele basklanken in het begin van Humble Soil iet wat droogjes binnen. Het vochtige wat je toch nodig hebt om al wat moois uit de vruchtbare bodem te doen ontluisteren, ontvang je vervolgens onder de vorm van sturende basthema’s en nijpende gitaarleads. Gelukkig mijden de Grieken de brutaliteit van een blastbeat niet. Zo toetert Trumpets Of War je banale buren vlotjes uit hun nest. De thrashy boventoon die gehanteerd wordt, kan aanzien worden als een extra hulp hiertoe. Maar dan moeten de meest meesterlijke nummers van de plaat nog komen, Dreadful Dome en het afsluitende Ancient Scrolls. Luister eens naar die magistrale melodie en die kletterende bas!

Zephyrean Hymns van het Griekse Melan Selas is een dijk van een plaat en verdient het om overal in de extreme bladen vermeld te worden. Ik ga hem alvast op mijn provisoire jaarlijst noteren. Wat is dan dat grotere, dat alles overkoepelende? Ik zou het niet weten. Misschien moet ik deze plaat nog eens beluisteren dan? En nog eens, en nog eens…. Ik geef nog even mee dat de platenboer verschillende versies van deze magistrale plaat uit brengt waaronder een exclusieve boxset, bestellen maar zou ik zo zeggen!

Score:

90/100

Label:

The Circle Music, 2023

Tracklisting:

  1. Mountain Tops
  2. Frozen Lake
  3. Humble Soil
  4. Trumpets Of War
  5. Dreadful Dome
  6. Darkened Cliff
  7. Wanderer
  8. Ancient Scrolls

Line-up:

  • D. K. – Alle instrumenten
  • Astraea – Zang

Links: