Mayfire – Cloudscapes & Silhouettes

Cloudscapes & Silhouettes is een grensverleggend modern, melodisch en cinematisch  debuut van een tweetal onder de naam Mayfire. Wanneer ik navraag doe bij label van dienst Rock Of Angels Records over de identiteit van deze muzikanten, krijg ik simpelweg het antwoord dat deze personen anoniem willen blijven. De initialen MJX en RD is dan ook het enige wat het label prijs geeft. Voor de rest moeten we het dus doen met het debuut, dat zich in de progressieve hoek schuil blijft houden totdat het wordt ontdekt. Een eerste kennismaking blijft altijd even wennen, zeker als de band een verhaal vertelt van vier-en-veertig minuten.

Zeker is dat u moet houden van stevige zuivere vocalen met zo nu en dan een korrelig randje om Cloudscapes & Silhouettes te kunnen waarderen. Deze vocalen zijn niet minder dan puntgaaf en vrij indrukwekkend, maar ook wel erg prominent aanwezig. Zelf hoor ik er veel in terug wat mij doet denken aan de popvocalen uit de jaren ’80, begin jaren ’90. Erg in balans en vooral met veel melodramatisch timbre, zoals u ook in een ballad terug hoort. Er zit met name tijdens de lange uithalen veel herkenbaarheid in het stemgeluid, waardoor het zomaar zou kunnen dat de kenners in het genre feilloos weten wie de muzikanten achter dit Mayfire zijn. De muziek zelf klinkt gelikt, progressief en wordt soms met een klein vleugje metalcore vorm gegeven (A Sense of Purpose). Vinternatt is dan weer een nummer wat speelt met wat trucs uit de digitale omgeving, waardoor u ook snel zal concluderen dat Mayfire niet voor één gat te vangen is.

 
Na het futuristische gesproken intro The Fall met aan het eind een schreeuw, zuigt de band u met City of Ruins direct mee in een dynamische draaikolk met een moker van een refrein. Het is niet zozeer de kracht, maar de beleving en het stemgeluid wat het hem hier doet. Mogelijk is Shadows nog een stuk veelzijdiger, met apart op elkaar volgende zanglijnen en het heerlijke drumwerk van Baard Kolstad (Leprous). Ik ben geen uitgesproken liefhebber van cleane mannelijke zangpartijen, maar als het dan toch moet, neem hier dan alstublieft een voorbeeld aan! Er zit zoveel emotie en beleving in de vocalen dat u de teksten direct voor waarheid aanneemt. De tranen zal u daardoor meermaals moeten wegslikken. Tijdens de opening van het titelnummer laat de band dan weer een gruwelijk vette meeslepende gitaarriff horen, die al snel plaatsmaakt voor een serene passage met diezelfde beklijvende zang. Gelukkig zijn de bandleden zo slim geweest om de riff opnieuw te introduceren. De bas-tokkel zorgt tezamen met de drums voor de ritmische fundering waarop u moeiteloos mee knikt. De gitaarsolo en de vocale uithalen fungeren hier met volle overtuiging als kers op de taart. Het zijn slechts een aantal momenten die ik hier benoem op dit meer dan goede debuutalbum.

 
Progressief, experimenteel? Jazeker, maar wel met een hele doos aan klassieke verkleedspullen. Op zich zelf zijn al deze elementen natuurlijk verre van uniek, want er zijn best wel wat bands die een dergelijk geluid laten horen. Maar de uitvoering op dit debuut is zeker wel om door een ringetje te halen! Progressieve liefhebbers kunnen zich voor Cloudscapes & Silhouettes naar de (digitale) winkel katapulteren, want er valt genoeg te genieten. Daarentegen is dit debuut niet weggelegd voor de die-hardmetalfans. Het is voor die gasten veel te gladjes met fijnmazige dynamische structuren. Er is volop definitie als het gaat om de geluidsoverdracht, maar op de vocalen na bevat het geluid geen korreltje ruis. Dit past dan ook goed bij het cinematografische karakter van de muziek. Een dergelijk conceptueel gegeven luistert u het best in één luistersessie, van voor tot achter wel te verstaan. Al kan een nummer separaat luisteren helemaal geen kwaad en hebt u niet het gevoel ergens zonder veiligheidsgordels in te stappen om de sprong in het diepen te wagen. Tijdens het schrijven van deze recensie krabbel ik op mijn kladblok de tekst: “Mayfire, uitzoeken wanneer in Nederland” Daar wilt u toch ook bij zijn?

Score:

85/100

Label:

ROAR! Rock Of Angels Records, 2023

Tracklisting:

1. The Fall
2. City of Ruins
3. Shadows (featuring Baard Kolstad of Leprous)
4. Cloudscapes & Silhouettes
5. Thicker Than Water
6. A Sense of Purpose
7. Vinternatt
8. Fearless
9. The Age of Kings

Line-up:

  • MJX – ?
  • RD – ?

Links: