Master Boot Record – VirtuaVerse.OST

Chiptune metal? Goed, laten we het zo noemen. Ik zag het staan in de beschrijving om duidelijk te maken aan onwetende onverlaten hoe Master Boot Record klinkt. Als je dat tegen nu nog niet weet dan heb je echt niet goed opgelet. Ik bedoel… kuch en kuchkuch. 2020 wordt het derde jaar op rij waarin Master Boot Record in mijn jaarlijst te vinden zal zijn. Met twee albums zelf. VirtuaVerse.OST is het tweede album, dat via Blood Music wordt uitgebracht. Blood Music, niet toevallig waar Perturbator en Gost voet aan de grond kregen. Na Metal Blade krijgt Master Bood Record opnieuw de steun van een grote.

VirtuaVerse.OST is een soundtrack, van een cyberpunk point-and-click adventure by Theta Division. In de nabije toekomst wonen we in een totalitair digitaal netwerk, waar user experience continue geoptimaliseerd wordt door het verwerken van alle persoonlijke data van alle mensen. Ene Nathan die weet te ontsnappen aan het systeem, samen met zijn vriendin Jay een getalenteerde AVR graffiti artieste wiens drones bit-spray techno-color over de stad sproeit. Plots is Jay echter verdwenen en samen met hackers gaat Nathan op zoek naar haar in een wereld vol technomancers, hardware stortplaatsen, digitale archeologie, cryptoshamanen en virtuele chaos. Ik vind het niet uit.

VirtuaVers, het nummer, is meteen een perfect geplaatst nummer, vol allure van een echte themesong, waarbij vette beats, scherptonige riedels en een typische jaren tachtig bassflow elkaar schitterend complementeren. De raggende, abrasieve gitaargeluiden geven het nummer nog wat extra dynamiek. Bijzonder sfeervol ook, maar ook minder brutaal dan wat we gewoon zijn van Master Boot Record. Duidelijk in een soudtrackmodus, de grovere tracks ga je hier niet op vinden. Dangerous Corp. is een stuk pompender, heviger, met neoklassieke vibes vol Italiaans gevoel voor melodramatiek, zelfs in digitale toonaarden. Xenon is mijn favoriet, met ranzig ronkende en groovende loops, een tachtiger jaren melodietje en ‘nanananana’-waardige neurie-neurotica. De gesimuleerde dubbele bassen maken het helemaal af. En zo heeft ieder nummer zijn eigenwaarde, van de Editors-achtige synthlijn in Mag Police, tot de formidabele Commodore/Amiga blieps in Cracktro. Nog? Wat te denken van de scheve riff in Motördrone, het vechtlustige Keygen Assault en het epische Optimized User Experience waar wederom neoklassieke activiteit opduikt. Heerlijk, vingers en duimen worden afgelikt.

Master Boot Record blijft innoveren, blijft zijn visie uitdiepen, blijft intrigeren. Chiptune metal-koning waardig als je het mij vraagt, zonder angst kijk ik de toekomst tegemoet voor deze creatie. Als deze ooit live gaat zal ik er bij zijn, zoveel is zeker. Hulde.

Score:

85/100

Label:

Blood Music, 2020

Tracklisting:

1. VirtuaVerse
2. Dangerous Corp.
3. Xenon
4. Mag Police
5. Permanent Reality
6. Gigawarez
7. Cracktro
8. DDoS Attack
9. Motördrone
10. AVR Graffiti Writers
11. Keygen Assault
12. My Lorraine 500
13. Optimized User Experience

Line-up:

  • Victor Love – Alles

Links: