Master Boot Record – Floppy Disk Overdrive

Twee jaar op rij staat het Italiaanse Master Boot Record al in mijn jaarlijst. Dat wordt waarschijnlijk drie jaar op rij. Virus.DOS in 2018 en Internet Protocol in 2019, beiden in eigen beheer uitgebracht. Net als bij Igorrr voelde ik aan mijn theewater dat het niet lang zou duren vooraleer een groot label hier zou op springen. Wederom werd het Metal Blade! Twaalf nieuwe – instrumentale – nummers, goed voor 68 minuten 486DX-33MHz-64MB muziek vol nostalgie naar arcade games, de Commodore 64, Amiga spellen… toen de wereld nog bestond uit Outrun, Lotus III: The Ultimate Challenge en Alien Syndrome.

Floppy Disk Overdrive bevat opnieuw twee grote stromingen vol digitaal gesmolten metaal. Enerzijds is er neoklassieke (ba)roccoco heaviness die je alleen maar uit Italië kunt verwachten. Heel veel frivole en viriele fratsen en franjes, met een pak klavecimbel, met krullewietjes tot in het oneindige. Anderzijds is er abrasief ronkende thrash metal die van sfeervol gelaagd tot knetterhard shreddend en headbangbaar door de speakers van je pc heen beuken. Beide stromingen zijn perfect compatibel gemaakt en copuleren probleemloos, om de zoveel minuten. Tijdens Display.sys is hop met je paardje galopperen doorheen de huiskamer, tot een walserige zwier met zijn melodramatische synth de opgefokte rit even doorbreekt. Heerlijk!


Doorheen de übershred-thrash en neoklassieke aanpak vormen zich steeds meer progressieve componenten, iets waar ik heel blij om ben. Je kunt namelijk maar x aantal keer dezelfde sound in een andere sequentie zetten tot het allemaal op elkaar begint te lijken, hoe catchy het ook moge zijn. Daardoor zorgt Master Boot Record voor duurzaamheid en voldoende uitdaging, om zodoende zijn discografie in aantal zeker nog te kunnen verdubbelen gedurende de komende jaren. Ik hoop sterk om meer werk en ook dat er niet al te veel copycats om de hoek komen kijken.

Zeker een aanrader voor de digitaal gestuurde geesten onder ons die ouder dan 35 zijn, of voor wie houdt van synthwave en retro electric. Als je houdt van de soloplaten van Warmen bijvoorbeeld, dan kun je hier ook eens naar luisteren. Ik ben alvast helemaal fan (opnieuw) en zet deze prompt (phun intended) voor de derde keer op rij in de jaarlijst. Benieuwd of we deze ooit live te zien krijgen. Op Facebook staan er in ieder geval een aantal opnames waarvan iedere pixel de moeite waard is.

Score:

85/100

Label:

Metal Blade, 2020

Tracklisting:

1. ANSI.SYS
2. EDIT.COM
3. FDISK.EXE
4. DISPLAY.SYS
5. CHKDSK.EXE
6. DEFRAG.EXE
7. RAMDRIVE.SYS
8. DBLSPACE.EXE
9. SMARTDRV.EXE
10. DISKCOPY.COM
11. EMM386.EXE
12. HIMEM.SYS

Line-up:

  • Victor Love

Link: