Marduk – Viktoria

Nou, laat ik er maar direct voor uitkomen, Marduk heeft in mijn ogen sinds de komst van Mortuus alleen maar geweldige albums uitgebracht. Dus deze recensie zal zeker enigszins positief gekleurd gaan worden. Heb je Marduk zelf niet zo hoog zitten is het verstandig even op het forum te neuzen voor andere meningen. Met Viktoria zijn de Zweden alweer toe aan album nummer veertien, een kleine drie jaar na Frontschwein. Wat hebben de heren dit keer op plaat gekregen? Een klein voorproefje hebben we reeds gehad met de singles Werwolf en Equestrian Bloodlust en die laten weer het onmiskenbare geluid horen waar de band om bekend staat, snijdende riffs, militaristisch slagwerk en een in alle denkbare vormen krijsende voorman.

De net aangehaalde single Werwolf mag dit album openen, waarmee er direct op een aardig tempo gestart wordt. Dit tempo wordt de eerste paar nummers ook vast gehouden waardoor je direct de neiging krijgt om het te vergelijken met Panzer Division Marduk, maar dan overgoten met een scheutje meer experiment. En dat experiment is dan uitgewerkt in die paar langzamere nummers die er te vinden zijn. Zo is na vol tempo blasten de geniale vertraging ingezet met het Funeral Mist-achtige Tiger I een welkome afwisseling. Hierna wordt er weer vol gas ingezet met Narva, dat samen met June 44 behoort tot een aantal van de beste tracks van het album. Hier wordt er naast snelheid ook ruimte gevonden om wat meer sfeer uit te diepen. Ook het afsluitende Silent Night is weer een langzame dreigende song die niet bij iedereen in goede aarde zal vallen maar mij meer dan smaakt.

Met negen nummers en een slordige 32 minuten speeltijd is dit album wat aan de korte kant, maar dat zorgt er dan wel weer voor dat het voor de meeste mensen makkelijk zal zijn om de aandacht erbij te houden. Bij mij staat het album al enkele dagen op repeat en vooral de agressiviteit van het geheel valt behoorlijk in de smaak ondanks dat het geen volledige voltreffer is. Als we dan de hele catalogus bekijken komt dit album wat mij betreft ook niet bovenaan uit maar in de middenmoot ondanks dat het dit jaar zeker één van de betere blackmetalreleases is.

Score:

82/100

Label:

Century Media Records, 2018

Tracklisting:

 1. Werwolf
 2. June 44
 3. Equestrian Bloodlust
 4. Tiger I
 5. Narva
 6. The Last Fallen
 7. Vikotria
 8. The Devil’s Song
 9. Silent Night

Line-Up:

 • Mortuus – Zang
 • Fredrik Widigs – Drums
 • Morgan – Gitaar
 • Devo – Bas

Links: