Marche Funèbre – Einderlicht

Last van levenslust? Die verdrijf je zo met het vierde album van Marche Funèbre. Einderlicht is gemakkelijk het zwaarmoedigste dat de Mechelse doomformatie de mensheid heeft aangedaan. Alleen al het centrale thema is genoeg om je goed humeur in de schoenen te voelen zakken: zelfmoord. Want wat je zelf doet, doe je meestal beter.

Beter dan met een ijl en fragiel pingelspel, dat langzaam aanzwelt met akoestische ritmegitaar, rustige zang en bluesy leidsnaren, kan het meeslepende openingsnummer de malaise nauwelijks inleiden. Vier minuten hang je aan elke noot, totdat de eerste indringende distortiongitaren hetzelfde akkoordenschema triomfantelijk omhoog heffen. Naast de pakkendste cleane zanglijn van de plaat, valt direct de weids opgebouwde gitaarsound op.

Die klankkast davert pas echt wanneer daarna een eerste typische Marche Funèbre-deathmetalriff intreedt. Nog zo’n handelsmerk (nou ja, we kennen een Britse genregenoot die daar ook een hand naar heeft) waarmee de gitaartandem over de dubbele basdrums fietst, is de obstinate lijdmelodie. Aardedonkere blackmetalverduisteringen en giftige griffoenscreams spuien er op de gepaste momenten een meer grimmige sfeer achteraan. Al die ingrediënten laten vrijwel elke track van Einderlicht contrasteren tussen hartverscheurende schoonheid en gitzwarte doodsverachting.

Van hetzelfde contrastlaken een broek voor de zang. Vol zelfvertrouwen wisselt de band parmantige en majestueuze klaagzang af met machtige grunts. Hoe lang de songs ook de tijd nemen, er is altijd wel iets dat zorgt dat ze blijven beklijven. Het in totale wanhoop gedrenkte middenstuk van When All Is Said sleurt je helemaal de dieperik in en het verwoestend riffende Deformed delft graven alsof ze voor zichzelf zouden zijn. Het zielstergende blackmetalepos met aangrijpende tekst van de titeltrack legt de rouwkrans erop. Wie na het beluisteren van dit album met vragen zit, kan de zelfmoordlijn bellen op het nummer 1813 (België) of 0800-0113 (Nederland).

Score:

84/100

Label:

Hypnotic Dirge Records / Solitude Productions, 2020

Tracklisting:

 1. Scarred
 2. The Eye Of The End
 3. When All Is Said
 4. The Maelstrom Mute
 5. Deformed
 6. Einderlicht

Line-up:

 • Arne Vandenhoeck – Vocalen
 • Peter Eghberghs – Gitaar, achtergrondvocalen
 • Kurt Blommé – Gitaar
 • Boris Iolis – Basgitaar, achtergrondvocalen
 • Dennis Lefebvre – Drums

Links: