Make Them Suffer – How To Survive A Funeral

Eigenlijk zou Make Them Suffer het nieuwe album How To Survive A Funeral pas in juli lanceren. Uiteindelijk verliepen de zaken toch spoediger dan gedacht. Zodoende kunnen we in ieder geval vast digitaal genieten van het nieuwe werk van de Australische deathcore-formatie. Voor goede adviezen moet je bij dit vijftal zijn, want tips om een begrafenis te overleven, die misten we nog op onze aardkloot. Aanvankelijk was ik nog in de veronderstelling dat de spijkerharde single Hollowed Heart uit 2019 ook op deze plaat zou verschijnen, maar dat blijkt niet zo te zijn. Make Them Suffer liet in dat nummer wederom deathcore horen waarbij je het liefst wil vechten met een cactus. Ik zal een klein tipje van de sluier oplichten; tracks van dat kaliber vinden we er slechts enkele op deze nieuwe plaat.

Het stokje van toetsenist is sinds de oprichting al twee keer overgeheveld, maar met Booka Nila in de bezetting laat Make Them Suffer een overtuigend en opmerkelijk geluid horen. Hoewel de dame in kwestie geen schokkende wereldprestatie aflevert achter het keyboard, vormt haar betoverende stem een succesvol contrast met de oerdegelijke grunts en ijskoude screams van vocalist Sean Harmanis en gitarist en vocalist Nick McLernon. Ook zijn de keyboards deze ronde wat nadrukkelijker in de mix gezet. Drown With Me en Erase Me zijn daar treffende voorbeelden van. Kunnen we met deze combinatie nog spreken van deathcore? Absoluut, hoewel melodieuze metalcore ook prima past. Het vijftal zet namelijk een stap richting een toegankelijker geluid waarbij de focus meer ligt op karakteristieke songwriting. Hoewel de productie van How To Survive A Funeral erg modern is, bedienen het beukende Falling Ashes en Fake Your Own Death (lekkere refreinen ook) de fans van lompe, rechttoe-rechtaan deathcore op hun wenken. De gitaren ronken als vanouds en het gal stond zanger Sean Harmanis kennelijk tot aan de lippen. Onder aanvoering van de kletterende drums, die net iets te geknutseld klinken, snauwt de beste man erop los dat het niet meer leuk is.

Daaromheen staan zoals gezegd interessante, doch melodieuzere tracks dan we gewend zijn van het Australische collectief. Zo heeft Bones in de basis een herkenbare, swingende nu metal-gitaarriff meegekregen en horen we naast de opzwepende deathcore ook harmonieuze vocaalpartijen die de sfeer wat luchtiger maakt. Het middenveld van dit album bestaat uit verfrissende huzarenstukjes in het genre. Zo schiet Drown With Me dreigend uit de startblokken om vervolgens over te vloeien in sterke, weelderige keyboardpartijen die extra krachtig uitpakken door de wisselwerking van enerzijds de rauwe zang van Harmanis en anderzijds de cleane, sprookjesachtige stem van Booka Nila. Halverwege het nummer horen we beide stemmen zelfs door elkaar heen zingen terwijl de zware locomotief op de achtergrond vrolijk verder raast en onder aanvoering van moddervette breaks richting een eind komen. Wat een kneiter van een track! Die lijn is vervolgens keurig doorgetrokken in Erase Me, dat terecht als single naar voren is geschoven. De regelmatige tempoversnellingen en stijlverschuivingen zorgen voor een zeer vermakelijk geheel. Ook hier horen we weer mooie contrasten in zang- en gitaarpartijen die we nauwelijks gewend zijn van Make Them Suffer. Soul Decay is de hattrick en voor de liefhebbers die nog niet genoeg zijn verzadigd. Niet dat deze drie nummers nu extreem technisch in elkaar steken, maar effectieve hapklare brok is op zijn tijd ook lekker.

Niet alle tracks van How To Survive A Funeral zijn een kers op de taart. Tijdens het titelnummer leunt Make Them Suffer wel heel erg op het melodische karakter en vergeet de band zijn tanden te laten zien. Ook opvolger The Attendant is erg ingetogen en mist stalen ballen. Beide tracks sluiten aan bij de rode draad van het album, maar zwakken het overige materiaal wat af. Gelukkig eindigt deze vierde langspeler in stijl met vette, djent-achtige gitaarriffs en een hondsbrutale breakdown aan het begin (!) van het nummer. Meer dan genoeg redenen om dit album weer opnieuw aan te slingeren want één ding is zeker: het gelikte en veel melodieuzere resultaat is discutabel en niet wat we gewend zijn van de band, maar op de strakke uitvoering en overtuigingskracht is niets af te dingen.

Score:

83/100

Label:

Rise Records, 2020

Tracklisting:

 1. Step One
 2. Falling Ashes
 3. Bones
 4. Drown With Me
 5. Erase Me
 6. Soul Decay
 7. Fake Your Own Death
 8. How To Survive A Funeral
 9. The Attendant
 10. That’s Just Life

Line-up:

 • Sean Harmanis – Vocalen
 • Nick McLernon – Gitaar, vocalen
 • Jaya Jefferey – Basgitaar
 • Jordan Mather – Drums
 • Booka Nila – Keyboards, vocalen

Links: