Luteøks – Barely True Norwegian Black Metal

Een aantal heren die ook in Antestor en Grave Declaration spelen hadden nog wat tijd over en zijn daarom met Luteøks begonnen. Dit Barely True Norwegian Black Metal album zou het leukste en vrolijkste blackmetalalbum van het jaar moeten zijn. Buh? Tja, als ik met muziek bezig ben, tracht ik dit toch altijd serieus te benaderen. Maar in ieder geval ga ik er eens goed voor zitten. Ik ga eens goed luisteren naar dit vrolijke plaatje en me dan op het einde afvragen of ik er wel goed aan gedaan heb. Volgens de promojongens en de platenboer is de black metal gefundeerd op eerder werk van bands als Windir, Old Mans Child, Keep of Kalessin en Emperor. En dan daar nog wat humor, een lach en een traan aan toevoegen: je moet het maar durven. Vermoedelijk gaan we toch een groot gedeelte van de lol missen, want tot op heden is mijn Noors ook niet helemaal vlekkeloos.


Drifftfjell, net als Sekken, zijn wat droge openers. Alle klassieke elementen worden aan een razende vaart aan je gepresenteerd. Snelle blastpartijen wisselen af met donderende en rollende dubbele basthema’s en folky insteekjes komen de hoek om loeren om weer plaats te maken voor wat heavymetalachtig soleerwerk. De screams zijn lekker pitsend en worden ondersteund door wat ruwere keelgeluiden en cleane zanglijnen. Langtbortistan start daarentegen behoorlijk spacey. Je lijkt wel verzeild geraakt te zijn, tenminste in de eerste maten, in één of andere vrolijke elektronicawinkel. En wanneer er één of andere blije fantast op de achtergrond wat katachtige achtergrondgeluiden begint te maken lijkt de lol voor mij ver zoek. Dat de heren zich niet serieus nemen: goed, maar ga dan ergens met wasco’s een poes op een rol behangpapier tekenen.

Teken dan wat vikings, boten, monsters en alles wat je leuk vindt, maar hou je aub niet bezig met blackmetalmuziek maken. Het lijk wel of nummers als Vemod, Prikkedøden en Blå enkel maar geschreven werden om de rechtmatige blackmetalfan een vrolijke schop onder de kont te geven. Dat mag natuurlijk, maar ik heb intussen geleerd dat ik in de nabije toekomst nieuw werk van deze heren op vrolijke en blije wijze aan me voorbij ga laten gaan.

Een plezant blackmetalplaatje? Of dat had het toch moeten worden. De muziek op dit Barely True Norwegian Black Metal is meer dan degelijk te noemen maar die lol, die fun, die pret en humor hadden de heren voor mijn part ook gewoon thuis in de woonkamer kunnen laten. Luteøks kan me dus wel bekoren met de muziek, maar niet met het zogenaamde prettig gestoorde gedeelte.

Score:

50/100

Label:

Nordic Mission, 2023

Tracklisting:

 1. Drifttfjell
 2. Sekken
 3. Langtbortistan
 4. Svart
 5. Vemod
 6. Prikkedøden
 7. Blå
 8. Tvinnleik
 9. Ljåen
 10. Snerk
 11. Granskauen
 12. Skjegg
 13. Valhalla Halls
 14. We Sail
 15. Shaved Vengeance

Line-up:

 • Kristian Larsen – Gitaar
 • Thor Georg Bauer – Gitaar
 • Ronny Hanielson – Zang
 • Torkel Sandbråten Røsten – Bass
 • Jo Henning Børven – Drum

Links: