Lice – Woe Betide You

Niklas Kvarforth, het gestoorde genie achter Shining, heeft, naast het maken van een horrorfilm (The Curse of Valburga), ook nog tijd gevonden om een nieuw project uit de grond te stampen. Met behulp van twee trawanten, met name J (Teitanblood) en Kirill Krowlii, doopten ze samen dit project, Lice. Woe Betide You, een album vol met avantgarde black metal, is het resultaat. De reis doorheen dit gevoelige, gestoorde, meesterlijke werk omvat zeven etappes. Denk aan Shining, maar dan met een nóg progressievere draai. Houd rekening met, voordat je dit werk effectief beluistert, je eigen geestestoestand. Deze plaat kan immers je schroeven helemaal losdraaien. Voordat je het laatste nummer aangehoord hebt, voel je misschien de drang om allerlei zottigheden uit te halen met de irritante buurvrouw.

Na een creepy intro schittert het eerste pareltje al aan het firmament. Layers of Dirt geeft je direct het juiste gevoel. Het nummer borrelt nog wat op gang, een ijzige gitaarlijn, een wandelende bas, een wat vullende drum en die gekende prevelende, klagende zang. Vervolgens een dubbele baslijn en we zijn vertrokken op een ietwat getripte en gestoorde reis richting volledige zinsverbijstering. Het blijft toch verbazingwekkend wat die Kvarforth allemaal vocaal kan. Het ene moment lijkt hij je in slaap te kunnen fluisteren, de andere keer vreet hij je, bij wijze van spreken, met huid en haar op. Dit zal zo zijn gedurende het hele album. Foert geweldig!

 
Met Towards Reality start de band op gelijkaardige wijze. Nu wordt echter de ijzige gitaarlijn gemengd met een smeltende leadlijn en daar bovenop een drumpartij die vooral vult, middels het gebruik van de toms. Freaky soleerwerk maakt het nummer helemaal af! En boenk daarna, Level Below. J knuppelt het nummer als een meester direct op gang. Middenin dit nummer moet je even tijd maken om een heerlijk, botergeil riedeltje te zoeken.

Het is niet mijn bedoeling om alles te verklappen wat er op deze majestueuze plaat staat. Ga zelf maar op zoek, ga op reis en kom gestoord en verbijsterd terug! Nog even vermelden dat de productie helder en puur is. De hoes vind ik dan net weer wat minder geslaagd, daar moet je niet naar kijken als je niet wilt. Waar is die irritante buurvrouwww…

Score:

90/100

Label:

Season of Mist, 2019

Tracklisting:

  1. Intro
  2. Layers Of Dirt
  3. Towards Reality
  4. Level Below
  5. Roadkill
  6. Pride Eraser
  7. … And So The Ceaseless Murder Of The World Came True

Line-up:

• Niklas Kvarforth – Zang
• J – Drums
• Kirill Krowlii – Gitaar, basgitaar, effecten

Links:

Lice Facebook
Season of Mist