Lesath – There is a profound sense in which we are isolated

Black metal uit India, het is weer eens wat anders. We hopen natuurlijk op stijlvreemde elementen, die het label post of experimenteel verdienen. Zonder stempel te drukken dan, want in hokjes denken, daar doen wij bij zware metalen niet aan. Lesath doet het in zijn eentje, als de heer Lesath. Via een korte zoektocht komen we erachter dat hij onder de initialen S.R. ook nog een post-rock/shoegaze/post-blackmetalband met de naam Raat bestiert.

Kortweg gezegd hopen we dat Raat interessanter is dan dit gepresenteerde werk van Lesath. Laat één ding duidelijk zijn, deze schijf There is a profound sense in which we are isolated heeft helemaal niets met black metal te maken. Het staat er mijlenver vanaf zelfs. Het thema van dit album is het diepe gevoel van binnen wanneer we geïsoleerd zijn. Maar er is niets dieps aan deze muziek. Hoogstens de albumhoes, die dan weer wel vrij smaakvol is. Kunst om bij weg te dromen. Zo is dat ook het geval bij deze muziek, ontzettend dromerig met veel shoegaze-aspiraties. De zang zit er toch dikwijls behoorlijk naast, op randje vals en er overheen. De muziek zelf is zo tenenkrommend saai dat we er verder maar geen woorden meer aan vuil maken. Sloom, zonder enige spanning of variatie kabbelt het vanaf de eerste tonen tot aan de laatste verder.

There is a profound sense in which we are isolated kunnen we binnen één enkele luisterbeurt tot ons nemen, analyseren en evalueren. Een album met vrij weinig om het lijf om het geheel interessant te houden. Er zijn zoveel bands die binnen dit specifieke genre beter presteren. Bovendien spat de illusie van black metal uit India als een zeepbel uit elkaar. Sterker nog, dit waren tweeënveertig nutteloze minuten in mijn leven als redacteur en daar wil ik het graag bij laten.

Score:

30/100

Label:

Fiadh Productions, 2023

Tracklisting:

  1. Gilded Misery
  2. Waves of Detachment
  3. In Full Bloom
  4. There Is a Profound Sense in Which We Are Isolated
  5. Far Away

Line-up:

  • Lesath – Alles

Links: