Left Cross – Upon Desecrated Altars

War metal is in deze tijd waarin we nu leven echt wel relevant gezien alle brandhaarden wereldwijd. Waar de oorlogvoering heden ten dage enorm is ontwikkeld door de verbeterde beschikbare technieken, zoals gebruik van drones, elektronische oorlogsvoering en allerlei ander bloederig hightech oorlogstuig vind ik de term war metal en hoe de muziek op die manier wordt geïnterpreteerd meer slaan op de gebeurtenissen van beide wereldoorlogen van de vorige eeuw. De muziek van Left Cross vertaalt dat in mijn ogen treffend met zijn stampende death metal. Met een ronkende bas, genadeloos hakkende drum ondersteund door pompende riffs dendert het nietsontziend als een brigade soldaten in opmars naar de volgende loopgraaf of als een bataljon tanks op weg naar het volgende plaatsje teneinde die volledig vlak te walsen. Niet te stuiten. Ook zijn er hier en daar de furieuze gitaar solo’s die als duikende Stuka’s alles neermaaien wat er ook maar beweegt. War metal dus.

Als korte introductie, Left Cross vernietigt al een aantal jaar alles wat men zijn pad vindt. Op plaat en op de bühne waar men een aardige naam heeft opgebouwd. De Amerikaanse band is opgestart in 2015 als vijftal en sprong meteen uit de startblokken met drie EP’s en een full length in 2017. Via een EP in 2020 is er nu Upon Desecrated Altars, de tweede volwaardige langspeler en intussen gereduceerd tot kwartet. Inmiddels is Left Cross opgepikt door het gerenommeerde Profound Lore Records. Vaak een garantie voor kwaliteit.

Zoals vermeld speelt Left Cross brute death metal en laat niets heel op zijn pad van destructie. Upon Desecrated Altars is een uitermate vermakelijke plaat geworden over het algemeen. Ik vind het echter moeilijk om er echte hoogtepunten uit te pikken. Of dieptepunten trouwens. De nummers zijn in het algemeen redelijk vergelijkbaar, ze klokken ook allemaal tussen de drie-en-half en vier-en-half minuut, waar de nuances het verschil moeten maken om het nummer een eigen smoel te geven. De muziek is ook gemixt alsof er een zware deken over het productiemateriaal is gelegd. Niet storend overigens, alle instrumenten zijn prima te verstaan, maar helpt wel mee om het allemaal ietsjes eentonig over te laten komen. Verder zijn dat de enige puntjes die ik had op te merken en nogmaals ik heb me prima vermaakt en zal Upon Desecrated Altars zeer zeker vaker opzetten.

Mensen die Sammath, Profane Order, Diocletian en eventueel Antichrist Siege Machine leuk vinden kunnen deze schijf zonder gevaar beluisteren en wie weet aan de collectie toevoegen.

Score:

75/100

Label:

Profound Lore Records, 2023

Tracklisting:

 1. Debellation
 2. The Blood of Mars
 3. Deity of Molten Iron
 4. Burning Raids
 5. Upon Desecrated Altars
 6. Unbinding the Covenant
 7. Inexorable March
 8. Unhallowed Oaths
 9. Pyramid of Conquered Skulls
 10. Celestial Wound

Line-up:

 • Scott Bartley – Drum
 • Seth Anderson – Gitaar
 • Wes Warren – Bas en Zang
 • Dylan Williams – Gitaar

Links: