La Mer – Tetrahedra

De zee lijkt vaak onmetelijk diep. Ze lijkt een uitgestrekte watervlakte alwaar je op een knip en een wip in kan verdrinken. Soms is ze rustig en lijkt er geen vuiltje aan de lucht dan weer stormt het en blijf je met je bootje best aan wal. Ik ben niet zo een zeeman, niet zo een schipper. Andere mensen wel. Mensen die dichtbij het water wonen en van alles wat uit dat water komt moeten leven. De Schotse experimentele industrial-/blackmetalband La Mer komt uit Glasgow. Toch ook niet een stad die knalhard bij de zee ligt, maar kom. Tetrahedra is sinds 2020 plaat nummer vijf. Je mag La Mer, het individu achter de band, dus gerust een ruige schipper noemen. Normalerwijze brengt het Godz Ov War label graag Poolse blackmetalplaatjes op de markt. Het kan natuurlijk verkeren. La Mer heeft toch op één of andere wijze de Poolse vrienden kunnen overtuigen. Merk ik op dat we maar liefst dertien nummers moeten doorploeteren alvorens we weer aan wal geraken.

Geheel onverwacht start de plaat met een open en uitnodigende keyboardpartij die vervolgens voorzichtig wat ondersteuning krijgt van wat elektronica. Een poppy cleane zangpartij en een akoestische gitaar vervolledigen vervolgens het palet. Je mag alzo To The End een verrassing noemen. De poppy inslag van de eerste maten wordt vervolgens weggescreamd door de heer La Mer zelf, de licht industriële ondertoon blijft echter bestaan. Deze toon wordt gewoon doorgetrokken wat niet onlogisch is natuurlijk. De cleane lijnen die je naast de screams hoort, nemen vaak de vorm aan van klaagzang of kennen een Britpop-achtige insteek. Trippende bas- en dito drumlijnen trachten je te verrassen op Tetrahedron. Nu en dan doet het geheel me wat denken aan de Belgische artiest Daan die even een extreme kant in de muziek opzoekt. Nochtans het niveau van dit La Mer is bijlange na niet zo oog als dat van de rasartiest die Daan toch is. Verder begrijp ik niet zo goed waarom de Poolse taal hier passeert. Heeft de heer La Mer misschien wortels in deze regio? Het is mij niet bekend maar zou zo maar kunnen.

Tetrahedra van het Schotse La Mer is voor mij persoonlijk toch wel een verrassing. Het is de combinatie van lichte industrialklanken, poppy thema’s en schurende vocalen die in dialoog gaan met verhalende lijnen die deze plaat toch bijzonder maakt. Niet direct mijn zwembroekie an, maar meer voor de echte zwemmers zou je zo kunnen stellen.

Score:

60/100

Label:

Godz Ov War Productions, 2023

Tracklisting:

 1. To The End
 2. Last One Out
 3. Tetrahedron
 4. Patina
 5. Sunsets
 6. Strach
 7. Death Dogs
 8. Esse Non Videri
 9. Hell Can Wait
 10. Gallow Hill
 11. Where Sadness Lasts Forever
 12. Protostar
 13. Nienawiść (Myslovitz cover)

Line-up:

 • La Mer (Jeremi) – Zang, alle instrumenten

Link: