Kryptan – Kryptan

Leden van October Tide en Wretched Fate smeden samen het ijzer wanneer het heet is en richten een nieuwe band op, Kryptan. De gelijknamige EP zit nu in de speler en komt uit via Debemur Morti Productions. Furieuze, allesvernietigende black metal in een Zweedse jas, dat is Kryptan. De heren kennen natuurlijk hun ding, kennen hun instrumenten en leveren hun EP vakkundig af, tevens voorzien van een loepzuivere, ultra brutale productie. Vier retestrakke nummers worden je in je gezicht gekletst.

Er wordt enorm sterk geopend met A Giant Leap For Whoredom. Sterke en krachtige riffs worden je met gemillimeterde blasts en dito ritmewisselingen in je strot geramd. Er is maar weinig tijd voor rust, want rust moet natuurlijk ook niet. Het iele, opvullende synthspel mag er ook best wezen. Het trekt niet de volledige aandacht, maar plakt alles toch solide aan elkaar, voor zover dit nog nodig is natuurlijk. De typische Högbom-strot, afwisselend grunt en scream, diept de grafkuil nog dieper uit. Bedårende Barn, hoe schattig ook, wordt met zo’n smerige slependheid gebracht dat je jezelf afvraagt waar de vettigheid vandaan blijft komen. Rond minuut twee dertig zit er een gepaste break die wat gevoel legt, om luttele ogenblikken later weer volledig vergeten te geraken omdat de brute blastbeat van de heer Karlstrand de snelheid weer opdrijft.

Blessed Be The Glue kent een Morbid Angel-achtig karakter en dit in combinatie met de Zweedse ondertoon die je kent van Dark Funeral, Marduk of Naglfar, maakt dit nummer tot een erg sterke eerste kennismaking als je zou willen kiezen tussen de vier nummers. Nochtans is het afsluitende Burn The Priest van hetzelfde kaliber. De aandachtstrekker hier is de perfecte solo die wordt gedragen door een dansend dubbelbasthema.

Toch een EP’tje om vingers en duimen bij af te likken. Opnieuw toont Debemur Morti aan dat het een neus heeft voor talent. Kan ook moeilijk anders als je ziet welke referenties deze bandleden kunnen voorleggen.

Label:

Debemur Morti Productions, 2021

Tracklisting:

  1. A Giant Leap For Whoredom
  2. Bedårende Barn
  3. Blessed Be The Glue
  4. Burn The Priest

Line-up:

  • Mattias Norman – Gitaar, basgitaar, synthesizer
  • Alexander Högbom – Zang
  • Samuel Karlstrand – Drums

Links: