Kólga – Black Tides

De lente is begonnen, dus het is hoog tijd om wat ziltige golven te berijden. En wat is daarvoor betere begeleidingsmuziek dan de zwartgeblakerde surfrock van Kólga? Ik zou het niet weten hoor. In dit Amerikaanse zeecollectief zitten niet bepaald jonkies. Zo zijn leden van Wrekmeister Harmonies, Sabbath Assembly en Dead To A Dying World onderdeel uit van deze band.

In zeven nummers worden we meegenomen naar de surfklanken van weleer, met gitaren die zwemmen in de reverb en velerlei referenties aan horror en science fiction. In de dreigende gitaarpartijen in Squall Of Cthulu horen we dat de heren wat meer in hun mars hebben dan enkel swingende riffs. Wat blackmetalscreams bijvoorbeeld. Qua thematiek liggen black metal en surf wat ver uit elkaar, maar als je kijkt naar de muzikale structuren die Kólga hier hanteert hebben ze blijkbaar meer gemeen dan je zou verwachten. Kijk zeker eens deze video (met als titel ‘Surf rock and black metal are secretly identical’) als je dit eigenlijk wel intrigerend vindt.

Goed, verder met de review. Op Black Tides staat een nummer dat is vernoemd naar de preolympische zeegodin Tethis. Op een vreemde orgel- en gitaarsolo na, stoelt het nummer wat meer op black metal dan op surf rock. Dit gebeurt op een manier die je ook zou verwachten van een band als Astral Spectre. Gelukkig zijn de cowabunga-surfvibes op het daaropvolgende Riptide helemaal terug. Het kabbelt en het groovet er lekker op los. Je kan het zout van het zeewater bijna proeven. Het daaropvolgende nummer heet Endless Bummer, maar duurt ironisch genoeg amper drie minuten. Met zijn onheilspellende en ietwat sinistere intro wordt goed de toon gezet voor een hysterisch surfspektakel. Het klinkt een beetje als Dick Dale met een thereminobsessie. Het zeer echte Is This Real? is hier de zwierende voortzetting van, met toevoeging van wat Misfits-vocalen van de oude school. Het album sluit af met een nummer over het mythische zeewezen The Kraken. Hierin horen we wederom een fusie tussen surf en black metal. Ditmaal met rammelende blastbeats, overdonderende screams en gitaren die druipen van de reverb.

Black Tides is een aangenaam, zomers album dat je makkelijk zou kunnen opzetten als je je met je surfplank naar het strand begeeft. Maar als je die laat liggen, is het ook weer niet het einde van de wereld. Tot slot wil ik u de foto van dit malle gezelschap niet weerhouden:

Score:

75/100

Label:

Otitis Media Records, 2024

Tracklisting:

 1. Space Beach Massacre
 2. Squall Of Cthulu
 3. Tethis
 4. Riptide
 5. Endless Bummer
 6. Is This Real?
 7. The Kraken

Line-up:

 • Jason Mullins – Vocalen, gitaar, theremin, handen
 • James Magruder – Gitaar, castagnette, waterphone, handen
 • Jacob Price – Synthesizer, orgel, handen
 • Zach Jobin – Drum, gong, glockenspiel, guiro, tamboerijn, handen
 • Aaron Gonzalez – Basgitaar, gong, waterphone, handen

Links: