Kelevra – Oneiric

Oneiric is het tweede album van de Canadezen achter de progressieve groovemetalband Kelevra. Sommigen mogen dit doodleuk als death metal categoriseren (ga metalarchives maar eens checken) maar de band laat toch ook wel een behoorlijke portie groove metal à la Gojira horen.

De progressiviteit horen we vooral weer terug tijdens een aantal meer sfeervolle momenten (het korte inleidende gedeelte van Self-Extinct bijvoorbeeld) . Voor het overgrote deel is het verder wel blazen met die handel. Het stemgeluid van de vocalist is vrij typerend en moet daardoor wel een beetje in de smaak vallen. Denk vooral aan een schreeuwgrunt die wat meer de hoogte in gaat en het lagere bereik laat voor wat het is. De muziek zelf is behoorlijk dynamisch en daar past dit type vocaal dan ook goed bij.

Tijdens de eerste twee nummers horen we een divers pallet aan agressieve uitspattingen maar zeker ook een onontkoombare hoeveelheid aan melodieën. Op gepaste momenten neemt het gezelschap een klein beetje gas terug, zoals tijdens het derde nummer No Voice. En dan is het weer even wachten op de volgende klap van bruutheid die ongetwijfeld komen gaat. Op zich niets nieuws, want er zijn zoveel bands die dit kunstje tot in de puntjes beheersen, maar met de uitvoering van Kelevra is helemaal niets mis. En ook qua songwriting hoeft deze band zich niet te schamen hoor, er komt genoeg afwisseling voorbij en de nummers volgen een duidelijke rode draad, wat overigens niet wegneemt dat het geheel wel eens wat chaotisch kan overkomen. Dit alles in de beste zin van het woord, zoals hoorbaar tijdens The Distance met behoorlijk wat metalcorenuances in het gitaarwerk. En die drummer timmert als een doldrieste stier met zijn verwoestende blasts en energieke fills.

Hoewel de band een inmiddels bekende formule op de nummers blijft loslaten, blijft de flow grotendeels behouden. De rustige passage die we horen wanneer Self-Extinct door de speakers heen schalt is zo’n moment van afwisseling dat wel nodig is om het geheel interessant te houden. Dat heeft het gezelschap dan ook goed begrepen. Kelevra sluit dit tweede album af met het swingende, energieke en door groove-gedreven Lifeblood.

Al met al dus helemaal geen verkeerd album van deze Canadezen, toch ligt het gevaar om teveel in herhaling te vallen intussen op de loer. Hier zou de band op het volgende album iets mee moeten aanvangen, om zo voldoende meerwaarde en urgentie te creëren.

Score:

79/100

Label:

Eigen beheer, 2024

Tracklisting:

1. Atoned
2. Cleanse With Fire
3. No Voice
4. The Distance
5. Self-Extinct
6. The Mad Wind
7. Despite What You Owe
8. Lifeblood

Line-up:

  • Dylan Dobrescu – Drums
  • Brett Forst – Gitaar
  • Matt Fraser – Vocalen
  • Adrienne Mahoney – Bas
  • Mat Yarotski – Gitaar

Links: