Kataklysm – Unconquered

Als er één band is die al veel drummers heeft versleten in het verleden, dan is het Kataklysm wel. De stokken liggen op het veertiende (!) album van de Canadezen weliswaar in de handen van Olivier Beaudoin, inmiddels heeft de band alweer een nieuwe vellenmepper. Vanaf 1991 bestoken de heren die zo onderhand behoren tot het meubilair van Nuclear Blast, de wereld met death metal. Enkele bewonderenswaardige en knappe feiten, hoewel er in de loop van jaren natuurlijk wel enkele muzikale veranderingen zijn doorgevoerd bij Kataklysm.

De strak geplamuurde metalcore-achtige productie van het laatste album Meditations is de deur gewezen en in de plaats horen we een geluidsmix waarin meer ruimte ontstaat voor de kernkwaliteiten van de band. De balans verschuift anno 2020 steeds meer richting melodieuze death metal zoals we dat bijvoorbeeld ook horen bij een band als At The Gates. Dat melodie niet meteen het doodsvonnis betekent voor moddervette grooves, knetterhard drumwerk en rauwe, ongepolijste vocalen blijkt uit de vliegende start van Unconquered. Na de intro The Killshot vlamt Kataklysm als een bezetene uit de startblokken met een hoog tempo, vliegend gitaarwerk en hyperblasts van de drummer. Cut Me Down doet daar met zijn melodisch karakter niet veel voor onder en vooral de gitaarriffs liggen goed in het gehoor. Daar zit het eiereten ook niet op deze langspeler. Nummers als Underneath The Scars, The Way Back Home of Stitches klinken allemaal goed en zitten afwisselend in elkaar, maar echt memorabel zijn ze nergens. Zwaar en voer voor de headbangers, dat is het zeker wel.

Focused To Destroy You en Defiant vallen dan wel weer op, al is het maar vanwege het groovende en beklijvende gitaarwerk in combinatie met het stuwende, solide drumwerk. De riffs van het gitaartandem doen bij tijd en wijle denken aan Lamb Of God. Dan weet je dat het groovy is, dat het moeilijk is om stil te zitten en eigenlijk alleen maar tevreden stemt. Richting het einde van Unconquered klapt het Canadese viertal er ineens een zeer gave, experimentele track uit genaamd The Icarus Falling. Met melodieus, memorabel en verfrissend gitaarwerk weet Kataklysm te verrassen en te imponeren op een wijze waar het bij de andere tracks lichtjes ontbreekt. The Icarus Falling presenteert een compleet ander geluid met verrassende tempowisselingen en een onvoorspelbare aanpak. Hoewel het logge en loodzware When It’s Over een prima afsluiter is, had The Icarus Falling wellicht beter gepast op het eind. Meteen een mooi begin van iets nieuws, want laten we eerlijk zijn, de band mag zichzelf best wat meer toespitsen op een frisser geluid. De start is met Unconquered in ieder geval ingezet. En die drummer? Daar was niets mis mee, toch?

Score:

75/100

Label:

Nuclear Blast Records, 2020

Tracklisting:

 1. The Killshot
 2. Cut Me Down
 3. Underneath The Scars
 4. Focused To Destroy You
 5. The Way Back Home
 6. Stitches
 7. Defiant
 8. Icarus Falling
 9. When It’s Over

Line-up:

 • Maurizio Iacono – Vocalen
 • Jean-Francios Dagenais – Gitaar
 • Stéphane Barbe – Basgitaar
 • Olivier Beaudoin – Drums

Links: