In Flames – Foregone

Met wie ben je opgegroeid? Wie heeft je muziekkeuzes beïnvloed? Op muzikaal vlak ben ik begin jaren negentig vooral opgegroeid met de Zweedse melodische death metal van In Flames en Dark Tranquillity. Maakte ik ook kennis met de melodische black metal van de Griekse vrienden van Rotting Christ en Septic Flesh (toen nog los van elkaar geschreven) en werd ik ook in de symfonische black metal gezogen van de Britten van Cradle Of Filth, van de Noren van Dimmu Borgir en Old Man’s Child. Al die oude rotten maken op de dag van vandaag nog altijd hun geliefde muziek. Zo zit bijvoorbeeld Rotting Christ al aan zijn 36ste levensjaar, Cradle Of Filth aan zijn 32ste en In Flames, want daar gaat het in dit schrijven over, aan zijn 33ste. Deze laatste heren zijn Zweden maar in de huidige line-up komen we tegenwoordig een drietal Amerikanen tegen.

Daniel Svensson zijn laatste bijdrage aan In Flames bleek het opnameproces van het album Siren Charms te zijn. Heden ten dage wordt de drumkruk ingenomen door drumbeest Tanner Wayne. Bassist van het eerste uur (Johan Larsson niet vergetende natuurlijk), Peter Iwers, werd vanaf het Battles-album vervangen door de huidige bassist Bryce Paul Newman. Nicklas Englin bleef dan nog het langst aan boord maar ook hij werd vanaf I, The Mask bedankt voor bewezen diensten. En dan mag je niet vergeten dat de oppergod van het Zweedse gitaarspel, Jesper Strömblad, al eerder vanaf A Sense Of Purpose, de band verliet. Hij klust intussen weer samen met Peter Iwers, Daniel Svensson  en de zanger van Dark Tranquillity, Mikael Stanne, bij in The Halo Effect.

In Flames is voor mij net als de andere bands hierboven vermeld, als mayo bij de frieten of chips met paprika onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je kan stellen dat doorheen het oeuvre van de heren er een paar momenten geweest zijn dat ook ik mijn wenkbrauwen wat fronste. Ik kan echter met recht en rede stellen dat deze plaat, Forgone, de heren weer positioneren waar ze horen te zitten.

Openen de heren nu, zoals in de goede oude tijd, met een akoestische gitaarpartij en strijkers? Ja! Fantastisch toch! De haren staan al meteen recht op de onderarmen… En meteen daarachter State Of Slow Decay! De potten en de pannen rammelen al meteen uit de kast. Hondsbrutaal en opzwepend maken we opnieuw kennis met de melodische deathmetalmachine die In Flames is. Je kan gerust stellen dat na één nummer het besef er is, de heren zijn er weer en hoe. Gelukkig krijgen we niet alleen de schuurpapieren vocalen onder de vorm van screams en grunts van de heer Fridén te horen, ook de (vaak gedubbelde) cleane vocalen zijn ook weer van de partij. Het mag ook meteen duidelijk zijn dat de vervanging/toevoeging, noem het zoals je wilt, van de drie Amerikaanse vrienden, geen afbreuk heeft gedaan aan de kwaliteit van de muziek. Meet Your Maker rolt agressief binnen. De denderende lijnen van Wayne en Newman doen ons beseffen dat ook dit nummer bijzonder lekker mag genoemd worden. It’s only down from here… Ik denk het niet, omhoog godverdomme! En die Broderick, ja die man heeft ook meesterlijke solo’s in zijn vingers.

Bleeding Out is in zijn vorm en uitvoering een meer melodische (heavy)metalkraker dan een nummer waar death metal in terug te vinden is. Het is misschien een knipoog naar eerder uitgebracht toegankelijker werk van de band. Foregone, Part 1 blaast je vervolgens omver met een blastbeatpartij van jewelste! Ja, je hoort het goed. Heerlijk verder verloop met opzwepende drumlijnen, twinleads en knotterende baspartijen. Foregone, Part 2 is het eerder meezingbare, meewalsende vervolg op Part 1. Pure Light Of Mind laat de akoestische gitaarpartij de melodielijn aankondigen, vervolgens trekt de band het geheel op het droge. Bijzonder sterke cleane zanglijnen! Je kan het ook gewaagd noemen. Het toont enkel aan dat ook de heer Fridén niet is blijven stilzitten en zijn zangkwaliteiten duchtig heeft verbeterd.

The Great Deceiver veegt alle emotionaliteit, die door het vorige nummers is komen bovendrijven, met één zwiep van de tafel. In The Dark is in mijn ogen dan weer een verrassing. Een eerder catchy muzikaal gebeuren wordt op fascinerende wijze vocaal ingevuld. Beste nummer op de plaat als je het mij vraagt. En valt te beschouwen als een nieuw hoogtepunt in de al lange carrière van deze heren… Ik ga stoppen anders schrijf ik nog pagina’s en dat gebeurt me maar zelden, geloof me vrij.

Kort samengevat: beestige plaat! In Flames mag gerust stipuleren dat hij op de troon van de melodische death metal zit! Dit Foregone overstijgt met gemak de kwaliteit van de vorige albums. Versta me niet verkeerd, in de buurt van de genialiteit van de albums Lunar Strain, The Jester Race Of Whoracle komen de heren niet, maar dat wordt hen ook niet gevraagd natuurlijk.

Score:

90/100

Label:

Nuclear Blast Records, 2023

Tracklisting:

 1. The Beginning Of All Things That Will End
 2. State Of Slow Decay
 3. Meet Your Maker
 4. Bleeding Out
 5. Foregone, Part 1
 6. Foregone, Part 2
 7. Pure Light Of Mind
 8. The Great Deceiver
 9. In The Dark
 10. A Dialogue In B Flat Minor
 11. Cynosure
 12. End The Transmission

Line-up:

 • Anders Fridén – Zang
 • Björn Gelotte – Gitaar
 • Bryce Paul Newman – Basgitaar
 • Tanner Wayne – Drums
 • Chris Broderick – Gitaar

Links: