Hecate Enthroned – Embrace of The Godless Aeon

Deze band heb ik gemist, zoveel is duidelijk vanaf Embrace of The Godless Aeon amper een minuut opstaat. Het Britse Hecate Enthroned was altijd zo’n beetje het kleine broertje van Cradle of Filth, maar nu die andere band het progressievere pad opgegaan is en ligt te experimenteren met heavy metal, klinken de gothische symfonieën van deze band als muziek in de oren. Het was wel even wachten om te horen wat de nieuwe zanger Joe Stamps er van ging maken, maar de sollicitatievoorwaarden leken duidelijk: zie dat je bijtend hoog kan screamen en als een beest in de nacht kan brullen.

De liefhebbers van de eerste platen gaan misschien wel wat kniezen over deze laatste telg, het geluid is wederom opgepoetst en de zanglijn zit nu ook mooi verweven in de mix waardoor het geheel wel vol is en er een pak kracht achter schuilt, maar het tegelijkertijd ook minder kil klinkt. De angel van onze Griekse godin steekt met andere woorden wat minder, maar mij stoort het op zich niet. De stijl voert je zonder twijfel terug naar de periode waarin het Italiaanse Graveworm symfonische black en death tapte, met op prima nummers als Goddess of Dark Misfits nog steeds onmiskenbare oude Cradle-stukken, zelfs ingezongen door één van de Cradle-dames van weleer.

Om toch nog wat commentaar te kunnen geven op een overigens prima plaat: hier en daar mist het wat aan diepgaande duisternis en wordt het wat melig of langgerekt (Enthrallment), maar eigenlijk zijn er weinig verveelmomenten op deze langspeler. Zeker de hevigere partijen op Revelations In Autumn Flame, die doen denken aan oudere Lord Belial, en de stijl van The Shuddering Giant (richting oudere Emperor, maar slapper), komen goed binnen. Om het meteen als jaarlijstmateriaal te bestempelen, is misschien wat veel, maar het is fijn dat deze Britten weer langskomen. Dit is een klein uur aan speelpret waar een fan van gothic blackdeath sowieso geen spijt van zal hebben.

Score:

80/100

Label:

M-Theory Audio, 2019

Tracklisting:

 1. Ascension
 2. Revelations in Autumn Flame
 3. Temples That Breathe
 4. Goddess of Dark Misfits
 5. Whispers of the Mountain Ossuary
 6. Enthrallment
 7. Silent Conversations with Distant Stars
 8. Erebus and Terror

Line-up:

 • Nigel – Gitaar
 • Dylan Hughes – Bas
 • Andy – Gitaar
 • Pete – Synth
 • Gareth Hardy – Drums
 • Joe Stamps – Zang

Links: