Heathen – Empire Of The Blind

Bay Area thrash metal: dat zegt onze lezers vast wel wat. Natuurlijk denk je dan gelijk aan bands als Testament, Dark Angel, Exodus en ja, zelfs Metallica en Megadeth. Maar kennen onze lezers dan ook Heathen? De band is namelijk terug, na een stilte van tien jaar, met het album Empire Of The Blind. Nieuw werk van een band met een onstabiele basis en gerommel in de line-up…

Om nader toe te lichten: de band is opgericht in 1984 en draait dus al enkele decennia mee. Al gauw kwamen er problemen in de bezetting en vonden er vele ledenwissels plaats tot aan de breuk in 1992. In 2001 keerde Heathen terug voor een enkel optreden, maar na het opnieuw opnemen van een tribute EP en verschillende demo’s bedoeld voor het album, Victims of Deception, besloten de bandleden de line-up voort te zetten en door te gaan met schrijven en toeren. In de tijd dat Heathen bestaat zijn er drie albums uitgebracht, waar tussen het eerste en tweede album vier jaar zit, tussen het tweede en derde album negen jaar en nu dus tien jaar na datum van het laatste album verschijnt de band met nieuw werk.

Het album dan. Maar liefst drie instrumentale nummers zijn aanwezig, al zijn The Rotting Sphere en Monument to Ruin eerder de intro en outro op deze plaat. A Fine Red Mist is daarentegen wel degelijk een volledig instrumentale track, maar wel één waarbij ik stiekem een ietwat venijnige zanglijn had willen horen. De track is namelijk vlot, heeft een bizar zieke gitaarsolo aan de start en een zeer pakkende melodie. Headbangen voor het leven bij deze track! En headbangen voor het leven zal nog wel vaker gebeuren. De tracks The Blight, de titeltrack, In Black, Devour en The Gods Divide lenen zich hier uitstekend voor, namelijk. De wat meer melodische en heavy metal beïnvloede mid-tempo track, Sun in My Hand, lijkt een heuse meezinger te worden bij het refrein en bevat genoeg ‘chug’-momenten op de gitaar. Ook de ballad mag niet ontbreken en treft men aan in Shrine of Apathy: een prachtig nummer met een heerlijk meeslepende doch enigszins dramatische melodielijn.

Qua productie is het allemaal puik in orde. ‘Moddervet’ zouden sommige mensen wel zeggen. Een volle klank waarbij elke lege ruimte wordt opgevuld door een instrument, dus optimaal gebruik gemaakt van de compressie zonder het geluid te verkloten. Ondanks deze keuze in mixen zijn de instrumenten goed te onderscheiden en mooi in balans. Ook ligt de zang mooi in het midden van de mix en is deze goed te horen. Christopher Harris van Planet Z Studios heeft hier absoluut goed werk geleverd.

Het nieuwe album van Heathen bewijst maar weer dat een onstabiele basis en gerommel in de line-up niet het einde voor een band hoeft te betekenen. Sterker nog, het doorzettingsvermogen en de wilskracht om werk uit te blijven brengen zorgen voor dit pareltje dat door de thrash-liefhebbers absoluut geluisterd moet worden. Allicht niet zo bekend als soortgelijke Bay Area thrash metalbands, maar zeker de moeite waard!

Score:

80/100

Label:

Nuclear Blast , 2020

Tracklisting:

 1. This Rotting Sphere
 2. The Blight
 3. Empire of the Blind
 4. Dead and Gone
 5. Sun in My Hand
 6. Blood to Be Let
 7. In Black
 8. Shrine of Apathy
 9. Devour
 10. A Fine Red Mist
 11. The Gods Divide
 12. Monument to Ruin

Line-up:

 • David White – zang
 • Kragen Lum – gitaar
 • Lee Altus – gitaar
 • Jason Mirza – basgitaar
 • Jim DeMaria – drums

Links: