Hangman’s Hymn – The Misery March

Een nieuwe Belgische band, Hangman’s Hymn, presenteert met The Misery March zijn eerste EP. Als je even kijkt naar de achtergrond van dit trio, dan kan je er prat op gaan dat, nog voor je één noot gehoord hebt, er geen probleem kan of mag zijn met de kwaliteit. GVC kennen we van bij Wound Collector en speelde in het verleden bij Angeli Di Pietra. XDS kennen we van zijn verleden in Saille en zijn huidige bijdrage in Akem Manah of Nyrak. Terwijl FG vroeger de vellen masseerde bij Innervate. We krijgen een toegankelijke blackmetalvariant te horen met oor voor melodie en oog voor kennis en kunde. Ik ga wel direct met de deur in huis vallen, complexiteit of experimenteerdrift ga je op deze plaat niet vinden. De heren houden het bewust eenvoudig en trachten van hieruit de kracht te vinden.

Zoals het hoort wordt er gestart met een intro en wordt de EP afgesloten met een outro, het boeiende gebeurt daartussen natuurlijk. Ik ben niet zo voor voor- en naspel eerlijk gezegd. Heartworm is een weinig innovatief blackmetalnummer, een weinig spannend en misschien niet de ideale opener voor deze EP. Een nummer als Ozymandias is dat eerder wel. Het nummer wordt gedragen door een erg sterke hoofdmelodie die bij wijlen bruut en agressief wordt ondersteund door blastende dan weer rollende drumpartijen. Ook de toevoeging van cleane zang voegt een brozer element aan het geheel toe. Discarded laat je in de eerste maten al horen waar de heren hun inspiratie vonden, met name in de black metal van de mid-jaren ’90.

Zoek dan even naar die bands waar keyboards aan te pas kwamen om wat meer sfeer te scheppen. Bands als Limbonic Art of Covenant, later The Kovenant, brengen je op het juiste pad. De kwaliteit die Hangman’s Hymn levert, haalt dit niveau niet, maar de muziek geeft af en toe wel die bevreemdende sfeer af.

Meer dan aangename eerste kennismaking dit The Misery March en inderdaad, een niet al te moeilijke plaat maar wel degelijk. Werkpunten zitten nog in het productionele, zo klinken de drums nog te vaak te geknutseld en zijn de nummers net te lang om te kunnen blijven boeien.

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

  1. A Lengthening Shadow
  2. Heartworm
  3. Ozymandias
  4. Discarded
  5. … In A Bleak Room

Line-up:

  • GVC – Gitaren
  • FG – Drum
  • XDS – Zang, keyboard

Links: