Hail Conjurer/Absolute Key – Trident And Vision

Twee Finse blackmetalbands met naam en faam, met name Hail Conjurer en Absolute Key, slaan handen en tanden in elkaar om niet alleen een apart muzikaal werkstuk te maken, getiteld Trident And Vision, maar ook om een kleine toer, door Finland wel te verstaan, te doen om hun geesteskindje te ondersteunen. Het Portugese Signal Rex, dat intussen gekend is voor zijn ongebreidelde collectie aan pure en onversneden blackmetalreleases, staat in voor de release dit werkstuk. Bijzonder ook als je kijkt hoe deze split in elkaar gestoken werd: de bands leveren elk een eigen nummer terwijl de drie andere nummers gewoon samen werden gemaakt. Je kan en mag het best bijzonder noemen.

Dit nieuwste ondergronds blackmetalplaatje pak ik aan op geheel eigenzinnige wijze zoals het ook gemaakt werd. In geval van het plaatje: wars van enig conformisme en vol elektronisch gedreun. In geval van mijn aanpak neem ik eerst de drie nummers die beide bands samen maakten onder de loep alvorens de separate werkjes van deze Finnen te beluisteren. Blood Vision, het eerste van drie infernale deuntjes, is een krasserig arsenaal aan boosaardige klanken en ondertonen. Het is een trip naar diepere werelden waar de zon niet schijnt en de duivel de scepter zwaait. III brengt precies golvende geluidsgolven voort geënt op repetitieve signalen vanuit diezelfde onderwereld. Sicut Dii mengt zich gedurende zeven minuten in dit elektronische betoog van duivelsaanbidderij.

Eyes Torn Open, het enige solowerk van Hail Conjurer op deze plaat, is een even bijzondere geluidscollectie geworden. Dominante onderaardse klanken worden opgevuld met messcherpe lijnen en sissend achtergrondruis opgeleukt met heel wat distortion- en feedbackklanken. Terwijl Molten Iris van Absolute Key dan weer bijna negen minuten steunend en dreunend eerder waaiende signalen verzamelt die op hun beurt worden afgewisseld met cirkelvormende tonen die je onderbewuste trachten te beïnvloeden en dat tot vanuit de achtergrond wat Middeleeuws klinkende partijen en schreeuwerige keelgeluiden je aandacht vangen.

Boeiende samenwerking tussen twee Finse blackmetalbands. Live gebracht moet dit Trident And Vision wel een aparte belevenis zijn. Voor fans van diepe, donkere, duistere, dreunende elektronica gedreven ondergrondse blackmetalklanken.

Label:

Signal Rex, 2023

Tracklisting:

  1. Absolute Key & Hail Conjurer – Blood Vision
  2. Hail Conjurer – Eyes Torn Open
  3. Absoute Key & Hail Conjurer – III
  4. Absolute Key – Molten Iris
  5. Absolute Key & Hail Conjurer – Sicut Dii

Line-up:

  • Hail Conjurer – Zang, alle instrumenten
  • Absolute Key – Zang, alle instrumenten

Links: