Gurthang – Martyrium

De boeken, geschriften en schrijfsels van J.R.R. Tolkien zijn ons allen wel bekend, de Silmarilion misschien iets minder, maar kom. In ieder geval hebben de Polen van Gurthang in 2010 toch in dat boek hun bandnaam vandaan getoverd. Het is een verwijzing naar een mythisch zwaard dat in die vertellingen wordt vermeld en eigendom was van de (anti)held Túrin Turambar. Het is voor mij een poos geleden dat ik dat bewuste boek nog las, dus moest ik fout zitten, dan weet je ook direct waarom.

Het is zo dat de black/doom metal van deze Polen van Gurthang al acht volwaardige platen weet vol te zetten. De vorige albums, met name Ascension (2019) en Hearts Of The Hollow (2021), komen net als dit Martyrium via het Belgische label Immortal Frost Productions. Je mag er dan ook direct van uitgaan dat alle uitgaves van een bijzonder goede kwaliteit zijn, zowel de CD als de vinyl versies van deze meest recente plaat.

De rasperige sound van deze Polen hoor je al van in de verte aankomen en wanneer dan de sleurende, trekkende en erg vochtige drumpartijen op redelijk slome en dus trage wijze het nummer opentrekken dan weet je dat je goed zit voor meer dan veertig minuten black metal met een behoorlijke doomrand. Het openingsnummer, Aesthetics of Solicitude, neemt maar liefst dertien minuten van je kostbare tijd in zijn bezit. Nu, dat kan natuurlijk geen kwaad want in die dertien minuten word je spreekwoordelijk van het kastje naar de muur gestuurd. Ik sprak al over de logge thema’s in de eerste minuten, maar Gurthang is ook niet vies om het tempo op te vijzelen en met blast- en dubbele bassdynamieken te spelen. Ondanks het spelen met de spanningsboog blijft de monotonie wel wat doordruppelen in de riffs.

Conundrum Unfolds ademt op zich niet alleen black of doom, maar ook death metal uit. Het zijn vervolgens die licht hoekige riffs die je er weer van wegtrekken. In de daaropvolgende nummers nemen de Polen je mee op een avontuurlijk reis ver weg de dieperik in, het brede en ondoodringbare woud in. Noem het gerust een trip naar plekken waar je niet direct van zal weerkeren. Zeker In Voidwards Begotten is een luisterbeurt waard: het klinkt behoorlijk excentriek.

Ik noem dit Martyrium van het Poolse Gurthang een meer dan interessant schijfje. De band weet de smerigheid van black metal meer dan voldoende te infuseren, overgieten of noem het gerust sauseren met erg gevoelige, dan weer ronkende doommetalthema’s.

Score:

80/100

Label:

Immortal Frost Productions, 2024

Tracklisting:

  1. Aesthetics of Solicitude
  2. Conundrum Unfolds
  3. Antithesis of Creation
  4. Discernment
  5. In Voidwards Begotten

Line-up:

  • A.Z.V. – Zang, gitaar
  • G.H. – Synth
  • Turenn – Drum, bas

Links: