Gurthang – Ascension

Verwarrend. Gurthang heet deze band, en ik dacht meteen dat het om de Belgische blackmetalband ging. Niet dus. Het gaat om de Poolse band met dezelfde naam, die zijn nieuwe album uitbrengt via het Belgische label Immortal Frost Productions. Deze stabiele band is duidelijk ambitieus. Op het cv van deze band staan ondertussen ongeveer dertig releases, sinds 2010. Dat is heel wat!

De laatste tijd heeft Gurthang het wat rustiger aan gedaan. Het vorige album dateert al van 2017 (Shattered Echoes) en zat vol blackdoom met Poolse vergelijkbare referentiepunten zoals Christ Agony. Op Ascension is het weer een mengeling van verschillende extreme metalvormen. In zeven nummers wordt dik 56 minuten lang black metal gemengd met old school death metal en melancholische doom. De productie is eerder droog, met een computergestuurde drum(mer?) die alles wat organisch klinkt naar de achtergrond verwijst. De vertellende scream-“zang” blijft niet overeind in de stormachtige blackdoomsetting, terwijl de gitaarlijnen te weinig variatie vertonen om lang genoeg weerstand te bieden. Bij momenten horen we lekker gitaarwerk, daar niet van, maar er wordt te lang geteerd op dezelfde (degelijke) riffs.

De betere momenten bestaan uit Bathory/Abbath/Immortal-achtige Sturm und Drang black met gedateerde keys en een lichte vorm van epiek. De (meer aanwezige)  mindere momenten uit bijna industrieel klinkende drumovergangen en hypersnelle basdrums in combinatie met veel te veel verschillende invloeden en sferen waardoor je een collage-gevoel krijgt. Een puzzel met stukken die weliswaar aan elkaar hangen, maar geen eenheid vormen.

Score:

66/100

Label:

Immortal Frost Productions, 2019

Tracklisting:

 1. In Void Again
 2. The Great Silence
 3. Mirrors
 4. This Mortal Shell
 5. Under The Dome
 6. Wither
 7. Solace

Line-up:

 • A.Z.V. – Zang, gitaar
 • Stormalv – Basgitaar
 • G.H. – Effecten
 • Vojfrost – Synth, effecten
 • Turenn – Drums

Links: