Guns N’ Roses – Hard Skool

1991. De Use Your Illusion-platen werden uitgebracht en Guns N’ Roses was zonder twijfel de grootste rockband op de planeet, met alle respect voor R.E.M., Nirvana, Pearl Jam, Red Hot Chili Peppers en Metallica die dat jaar ook een iconisch album uitbrachten. Helaas kwam er nooit een waardige opvolger voor dit dubbelalbum. The Spaghetti Incident? (1993) was een (leuk) coveralbum en Chinese Democracy (2008) verdeelde de fans. Ikzelf vond het maar flauw, maar dat krijg je natuurlijk met zo’n gevaarlijke combo van (te) hoge verwachtingen en overdreven lang te moeten wachten. Plus, een GNR-album zonder Slash of Duff McKagan? Echt waar Axl? Zelfs Matt Sorum had het schip al verlaten en stapte met Slash en Duff in het Velvet Revolver-avontuur. Het ging van kwaad naar erger met de band. Axl Rose nam bijvoorbeeld meer gewicht op dan een rol keukenpapier in een plas water. Om van zijn stem maar te zwijgen. Het was soms pijnlijk om op te luisteren.

De wonderen zijn de wereld echter nog niet uit. Rose herpakte zich (min of meer) en maakte een puike comeback. Zowel als vervangend frontman van AC/DC, als met zijn eigen band GNR, wist de man heel wat criticasters de mond te snoeren. Slash en McKagan keerden in 2016 terug en de fans hadden weer hoop op nieuw werk. Het werd ons ook vaak beloofd de voorbije jaren. Steeds weer hetzelfde liedje: “we schreven reeds heel veel muziek” en “er komt volgend jaar een nieuw album”. Jullie kennen het ondertussen wel. In 2018 dropte de band plots het leuke Shadow Of Your Love als single, gevolgd door weer heel veel niets. Geen EP. Geen album. Neen, niets. Pas in 2021 gaf de band weer tekenen van leven. Rose & co brachten eerst Absurd uit, kort daarna gevolgd door Hard Skool. Twee singles en de belofte dat er in 2022 een EP zou volgen. Wel, hier zijn we dan. Hard Skool – de EP – werd officieel uitgebracht en dus schrijven we er met plezier een recensie over.

De toegevoegde waarde van deze EP is echter klein. Hij bevat de twee reeds uitgebrachte singles en koppelt er twee live-versies van bekende GNR-nummers aan. Persoonlijk vind ik Hard Skool – het nummer – best een leuke song. Het start met een vermakelijk basriffje en kent een aanstekelijke melodie. Hard Skool haalt bijlange niet het niveau van de muziek uit GNRs gloriedagen, maar het kan ermee door. Met Absurd heb ik het moeilijker. Dit klinkt niet als Guns N’ Roses, toch? Slash en McKagan zijn dan wel terug, het nummer werd wel degelijk geschreven ten tijde van de Chinese Democracy-dagen. Het heette oorspronkelijk Silkworms en werd geschreven door de keyboardspelers Chris Pitman en Dizzy Reed. Pitman noemde het in 2008 een nummer dat klinkt als een Guns N’ Roses van vijftien jaar in de toekomst. Nja. Dertien jaar later werd deze uitgebracht en als dit de toekomst is hebben we een Delorean nodig om snel terug te keren naar 1985. Dat jaar stond Guns N’ Roses nog aan het begin van zijn roemruchtige carrière. Nee, dit nummer klinkt als een track die Nine Inch Nails niet op zijn albums wilde zetten en deze dan maar ergens als B-single laat gebruiken door een andere band.

Goed. Eerlijk is eerlijk. Het is voor Guns N’ Roses onmogelijk om nog beter te doen dan hetgeen de band in het verleden reeds presteerde. Die muziek was zo buiten categorie sterk en goed dat deze voor altijd een verlammend effect kon hebben op het schrijfproces van de bandleden. Beetje zoals een auteur blokvast kan komen te zitten nadat zijn of haar vorige boek wereldwijd de bestsellerlijsten topte. Laten we dus vooral blij zijn dat de band opnieuw muziek uitbrengt en dat Slash en McKagan gewoon weer terug zijn waar ze horen. Ik heb niet het gevoel dat deze EP een goede waardemeter is voor de terugkeer van de beide heren. Zowel Absurd als Hard Skool werden geschreven zonder hun inbreng en als we Slash mogen geloven – wat ik echt doe – dan heeft de band sinds 2016 reeds heel wat nieuwe muziek geschreven. Ik vermoed dus dat er wel wat zit aan te komen. “All we need is just a little patience” zong Axl Rose reeds in 1988. Ik vrees dat er voor ons inderdaad niets anders op zit.

Label:

Geffen Records, 2022

Tracklisting:

 1. Absurd
 2. Hard Skool
 3. Don’t Cry (Live)
 4. You’re Crazy (Live)

Line-up:

 • Axl Rose – Zang, piano
 • Dizzy Reed – Keyboards, piano
 • Richard Fortus – Gitaar
 • Frank Ferrer – Drums
 • Duff McKagan – Basgitaar
 • Slash – Gitaar
 • Melissa Reese – Keyboards, effecten

Links: