Grindpad – Violence

Het Utrechtse Grindpad werd opgericht in 2006 en begon als deathmetalband. De EP’s Killing For A Living en Grave Matter werden goed ontvangen op onze redactie en in 2010 wisten de Utrechters de Metal Battle te winnen. Hierna werd het een tijdje verdacht stil. De drummer, bassist en zanger stapten op en het einde leek nabij. In 2013 gaf Grindpad toch weer een teken van leven door een nieuwe EP uit te brengen: Poser Killer. Pas echt interessant werd het echter in 2017 wanneer de geweldige EP Sharkbite! werd losgelaten op de wereld. In 2020 is het eindelijk tijd voor de eerste langspeler in het bestaan van de band: Violence.

Voor wie het nog niet wist en de band dus sinds circa 2013 niet meer heeft horen spelen: de death metal van de beginjaren is overgegaan in crossover thrash metal. Na het eerste nummer, My Name Is Violence, bestaat overigens geen twijfel meer over het label dat we aan de band mogen hangen. Een nummer van onder de twee minuten dat vol gas gaat en ervoor zorgt dat je je buurman op z’n bek wilt slaan. Inderdaad, een uitstekende combinatie van hardcore en thrash!

Hoewel de daaropvolgende tracks een wat langere speelduur hebben, variërend van circa drie tot ruim vijf minuten, blijft het opruiende karakter van de nummers aanwezig. De eindmix van dit album is daarnaast uitstekend gedaan: alle instrumenten zijn goed hoorbaar. Ik hoor heerlijke riffs en schreds, beukende drums en zelfs een ronkende bas.

Muzikale invloeden zijn hoorbaar afkomstig van bands als Exodus, (oude) Metallica en Municipal Waste. Het eindresultaat is een weinig originele, maar wel erg goede mix van dergelijke invloeden. Aanraders zijn Kill The Rapist, Mature Love en Toxic Terror. Ook de albumhoes (werk van de legendarische Ed Repka), die aansluit bij de hoes van de laatste EP, moet zeker vermeld worden. Ga dit luisteren allemaal!

Score:

90/100

Label:

Iron Shield Records, 2020

Tracklisting:

 1. My Name Is Violence
 2. Burn The Rapist
 3. Toxic Terror
 4. The Knife Is Sharper Than Ever
 5. Justice Part 1: Crime
 6. Justice Part 2: Punishment
 7. Revuelta
 8. Blood, Sweat and Pride
 9. Mature Love
 10. MK Ultra
 11. To Those About To Die

Line-up:

 • Olivier van der Kruijf – Zang
 • Jan-Gerard Dekker – Gitaar
 • Axel Bonacic – Gitaar
 • Rik van Gageldonk – Basgitaar
 • Paul Beltman – Drums

Links: