Grindpad – Killing For A Living

Grindpad – Killing For A Living EP

Eigen beheer, 2008

Alweer een death metalband uit Nederland (?!) was mijn eerste reactie toen ik deze EP in mijn handen kreeg. Eigenlijk deed ik Grindpad daarmee te kort, want na de eerste luisterbeurten blijkt dat ze hun plaatsje in de scene zeker verdienen. Death metal gedijt immers reeds sinds lange tijd erg goed in de Nederlanden en ‘Hollandse’ death bands hebben een goede naam in het buitenland. Stilistisch is men dus onder te delen in de categorie zware death metal, met hier en daar vleugjes melodie, grind en thrash. En laat die combinatie ondergetekende nu net erg goed smaken!

grindad logo

Het eerste nummer is typerend voor wat volgt op deze EP, vier nummers die bol staan van snelle riffs, strakke drums en hysterische vocalen variërend van guttural grunts tot screams. Men durft zoals reeds gezegd ook regelmatig melodieus uit de hoek komen. Hoewel dat soms vrij atypisch is voor dit soort metal, komt het geenszins geforceerd over en heeft het gelukkig ook geen nefaste invloed op het extreme karakter van de muziek. Productioneel koos men voor een sober en niet te gelikt, enigszins kaal geluid. Hier had ondergetekende toch liever een iets ‘vetter’ en voller geluid gehoord, waardoor de muziek toch iets krachtiger en overtuigender had kunnen klinken. Het is natuurlijk een kwestie van smaak en je hoort dit soort minimalistische producties vaker terug in de (extreme) underground, maar ik ben van mening dat het de songs, die op zich goed ineen zitten, net dat beetje extra had meegegeven. En dat ‘extra’ heb je vandaag de dag toch nodig, wil je echt opvallen in de overvolle metalscene. Naar de tekstuele inhoud heb ik trouwens het raden, maar een titel als Meat and Greed verraad alvast dat men niet vies is van een gezonde dosis humor!

grindpad bandpic

Al bij al scoort Grindpad op basis van deze eerste korte introductie zeker een voldoende. Origineel is het niet, wereldschokkend goed evenmin. Maar dat neemt niet weg dat ik met veel plezier naar deze EP heb geluisterd. Voer voor de echte liefhebber dus!

Tracklist:

grindpad EP200

  1. Killing For A Living
  2. Meat And Greed
  3. Brains For Breakfast
  4. Hell Flasher

Line-up:

  • Friso – Screams
  • Jorre – Vocals
  • JG – Guitar
  • Axel – Guitar
  • Mark – Bass
  • Allard – Drums

Links: