Furia – Księżyc milczy luty

Furia heeft de winter lekker mistroostig gemaakt en dat maakt dat ik nu pas toe ben aan het uitschrijven van datgeen wat er  op de laatste langspeler gaande was, of het duurde ook misschien lang eer het muntstuk viel bij deze golf aan Poolse haat die eind vorig jaar op ons afkwam. De band uit Katowice kunnen we in elk geval niet over dezelfde kam scheren als alle andere blackmetalbands, waar we hier en daar wat labels opplakken en waarbij we voor de rest gewoon mee schudden met de agressie die onze richting op komt.

Dit is love-it-or-hate-it-black met een atmosfeer die verdraaid diepgaand is. Snijdende gitaarlijnen, bakken distortion, een logge baslijn, maar het baanbrekende van deze nummers is duidelijk de structuur: beklemmende riffs bouwen zich op, maar voortdurend laten deze Polen het gaspedaal los om een slepende pot vuiligheid aan te bieden waar je telkens wat anders in kunt horen. Tel daar nog eens de Poolse klaagzang bij op en je krijgt een plaat die erg uniek is binnen dit subgenre. Erg lekkere stukjes hier en daar, zoals de furie op Zabieraj łapska, en de southern getinte groove met psychedelische gitaarlijnen op Zwykłe czary wieją. Op andere momenten spreekt het geheel me wat minder aan, maar dat verschilt ongetwijfeld van persoon tot persoon.

Niet iets om constant te laten draaien en je even luchtig op te laten gaan, daar heeft dit nieuwe materiaal niet genoeg houvast voor. Heb je zin in geladen, experimentele black metal met een diepgaande melancholie, dan ben je bij dit Księżyc milczy luty zeker aan het juiste adres.

Score: 

80/100

Label:

Pagan Records, 2016

Tracklist:

 1. Za ćmą, w dym
 2. Ciało
 3. Tam jest tu
 4. Grzej
 5. Zabieraj łapska
 6. Zwykłe czary wieją

Line-up:

 • Nihil – Bas, zang
 • Sars – Bas
 • Namtar – Drums
 • Voldtekt – Gitaar
 • Artur Rumiński – Gitaar

Links