Frigoris – … In Stille

Eén momentje, stil zijn. In dit eenvoudig zinnetje, weliswaar in het Duits te vertalen dan, zitten de twee laatste platen vervat van het ijskoude post-blackmetalgezelschap Frigoris. Via het Canadese Hypnotic Dirge records bereikt … In Stille mij. En om met de deur in huis te vallen, heerlijk plaatje! Je zou direct een heleboel lawaai willen maken, maar dat past niet echt. Vrolijkheid, uitbundigheid en blijdschap zijn niet direct de emotionele thema’s die in hun moedertaal bezongen worden door deze Duitsers. Blackmetalmuziek in het Duits, dan krijg ik het altijd al spontaan koud en warm tegelijk.

Acht eerder lange nummers staan er op deze langspeler vereeuwigd. Het is een muzikale post-blackmetalvariant die je het beste kan vergelijken met bands als Harakiri For The Sky en Karg opgemengd met Heretoir. De stem is niet te vergelijken met die op de releases van de eerste twee bands. Of wil je het helemaal correct, de keelrasp van Dominik Winter is niet te vergelijken met die van JJ. Die keel produceert bij Frigoris gewoon een lekker, schurend, typisch blackmetalgeluid. Nu en dan hoor je wel wat voorzichtige, emotionele uithalen of cleane, mannelijke vocalen voorbij komen en dat zorgt dan weer op zijn beurt voor wat afwisseling.

Het instrumentele gedeelte dan. Zoals zo vaak hoor je de gekende, dromerige, lang uitgesponnen eerder trage partijen zoals bijvoorbeeld het begin van het nummer Einkehr. Typisch ook in dit subgenre, is de slepende drumthema’s op de wat sneller gespeelde treurende gitaarlijnen. Daarbovenop worden dan vaak wat dwalende leads geplakt die verder het tranendal uitdiepen. Er wordt tijd gemaakt om alle gitaarthema’s goed te benadrukken vaak gewoon met distortion dan weer clean dan weer helemaal akoestisch, luister hiervoor maar naar het instrumentale Die Gleise An Denne Wir Starben I (Nur Ein Moment). Afsluiten doet hij met een twaalf minuten durend epos, alles hierboven beschreven vind je hierin terug, dus mijn tip is, draai de plaat in afspelen gewoon in volgorde om.

Stevige doch veelal dromerige release die de centen voor het opzeggen van je nieuwjaarsbrief aan oma, opa of zatte nonkel Pol, meer dan waard is.

Score:

85/100

Label:

Hypnotic Dirge Records, 2020

Tracklisting:

 1. Aurora Stirbt
 2. Funkenflug
 3. Das Licht In Mir
 4. Stimmen Im Regen
 5. Einkehr
 6. Scheideweg
 7. Die Gleise An Denne Wir Starben I (Nur ein Moment)
 8. Die Gleise An Denne Wir Starben II (… In Stille)

Line-up:

 • Dominik Winter – Zang, gitaar
 • Raphael Heuse – Gitaar
 • Maximillian Stieferman – Basgitaar
 • Pelle – Drums

Links: