Heretoir – The Circle

Ongetwijfeld ben ik de enige niet die de hoop opgegeven had om ooit nog iets te horen van het geesteskindje van de Duitser Eklatanz/David, dat de naam Heretoir draagt. Zes jaar geleden verscheen het geweldige debuut en nu krijgen we toch een vervolg, zelfs met een volledige line-up. In elk geval krijgen we genoeg materiaal te horen op deze langspeler die ons meteen meer dan een uur aan post/black metal bezorgt. Een hoes van Fursy en gastzang van niemand minder van Neige. Tegelijkertijd lijkt me dat een bevestiging van het genre en van het feit dat we deze plaat serieus moeten nemen.

De potten hier in huis zijn met deze nieuwe release echter niet allemaal gebroken, maar toch klinkt The Circle meer dan degelijk. Bepaalde stevigere nummers gaan misschien net niet diep genoeg, zoals The White of Eclipse, of misschien waren de verwachtingen over de ganse lijn gewoon wat te hoog. Heretoir weet immers op andere momenten verbluffend uit te pakken met prachtige, zomerse akoestiek (Alcest-fans weten hoe laat het is) zoals op Inhale en Golden Dust, wat naar mijn gevoel ook de toppers van deze release zijn, samen met Laniakea Dances (Soleils Couchants). Deze Duitsers laten op deze tracks horen dat ze een verdraaid diepgaand gitaarweefsel kunnen aanbrengen en nummers met een pak gevoel kunnen schrijven.

Maar dus niet altijd; de snellere fases breken naar mijn gevoel iets te vaak met de fijne harmonie op deze plaat en de melancholie voel ik niet overal, vooral omdat bepaalde atmosferische riffs erg lang blijven doorbanen (of gewoon net niet goed genoeg zijn voor dit genre). Best frustrerend dat hier en daar wat foute keuzes gemaakt zijn door mensen die zoveel vakmanschap vertonen. Liefhebbers van atmosferische metalbands in het straatje van AlcestLantlôs of het vroegere Les Discrets zal het echter allemaal worst wezen en schaffen deze prima plaat aan. Ik plak er even puur op het gevoel een score op.

Score:

75/100

Label:

Northern Silence Productions, 2017

Tracklisting:

 1. Alpha
 2. The White
 3. Inhale
 4. Golden Dust
 5. My Dreams Are Lights In The Sky
 6. XIX XXI XIV
 7. Exhale
 8. Eclipse
 9. Laniakea Dances (Soleils Couchants)
 10. Fading With The Grey
 11. The Circle (Omega)

Line-up:

 • David – Gitaar, zang
 • Matthias – Bas
 • Max – Gitaar

Links: