Harakiri For The Sky – Arson

And now for something completely different, a man with three legs! Of zo lijkt het toch als je de basdrum beluistert in (onder andere) de openingstrack Fire, Walk With Me van Harakiri For The Sky’s nieuwe album Arson. Een dik anderhalf jaar na het vorige, trouwens erg geprezen album III: Trauma, hebben de heren hun opvolger klaar. Al sinds 2011 trachten de twee Oostenrijkers uit Wenen en Salzburg een brug te bouwen tussen melancholie en agressie, verschroeiende ritmes en waanzinnige melodieën, bleke black metal en atmosferische post-rock. Een zoektocht die in de studio begon, maar ondertussen met behulp van sessiemuzikanten al menig Europees podium is gepasseerd.

Even terugkomen op die opener Fire, Walk With Me. Meteen een shout-out naar de immens populaire tv-reeks Twin Peaks uit de jaren negentig, maar ook naar de titel van de plaat: Arson (mocht u het al vergeten zijn). Vuur, daar draait het om. Niet in de letterlijke zin, maar figuurlijk. Brandstichting, zo noemt vocalist J.J. het herleven, herinneren en navertellen van traumatische ervaringen. Dit creëert een destructief beeld, en laat niets over dan stof en as. Maar zoals de geleerde agrariër in u weet, zorgen assen voor een vruchtbare grond. Pas als alles is afgebrand kan er nieuw leven komen, zo ook kan men in het leven pas vooruit als het verleden volledig is afgesloten.

Maar waar ik eigenlijk wou toe komen: De muziek! Wie de vorige albums III: Trauma en Aokigahara al beluisterd heeft, weet wat te verwachten van deze Arson als ik zeg dat het album gewoon in dezelfde lijn verder gaat. Snelle blastbeats, melodische gitaarriffs en een hels geroep in uw oor, dat zijn we van HFTS gewend en dat is ook exact wat we krijgen. Enkel in de bonustrack Manifesto verandert het recept een beetje: zangeres Silvi Bogojevic zorgt voor een extra, cleane stem. Als u fan bent van cleane zang, koop dan zeker de deluxe boxset. Op de rest van het album zijn enkel screams te horen.

Verder weet de elpee zijn naam waar te maken: een uur en elf minuten, dat speelt inderdaad lang. Fire, Walk With me zet meteen aan tot beenspasmen en nekkentrekken, The Graves We’ve Dug volgt op met meer dubbele basdrum, maar weet ook af en toe te temporiseren, alvorens naar het einde toe een stevige spurt in te zetten. Your Are The Scars bevat het eerste rustpunt (alles is relatief), waar M.S. de muziek keer op keer mooi weet op te bouwen. Trouwens, voor dit album hebben de heren M.S. en J.J. de taken, muziekcompositie enerzijds, en teksten en zang anderzijds, volledig gescheiden.

Dan volgen er nog vier nummers die elk rond de negen minuten afklokken. Laat de klassieke gitaarintro van Heroin Waltz je niet in de luren leggen, ook in het tweede deel van de plaat blijft het tempo hoog. Petje af voor de benen van studiodrummer Kerim Lechner. Tomb Omnia, Stillborn en Voidgazer brengen meer van hetzelfde: onophoudelijke blastbeats, waarop een of twee instrumenten het algemene motief vertolken, harmonieus afgewerkt door de rest van de instrumenten. Copyright HFTS. En dat is misschien mijn grootste punt van kritiek: Arson is op geen enkel moment verrassend of verfrissend. Voor de fans van het eerste uur en voor de nieuwe oren is dat uiteraard geen probleem, maar voor mij lijkt het alsof de heren hun succesformule willen uitmelken, en de stap verder niet durven zetten. Stilstand is achteruitgang.

Deze kritiek geheel terzijde en luisterend met een maagdelijk oor, weet Harakiri For The Sky in tijden van fake news en snapchatfilters nog échte muziek te maken. De emotie spat eraf, de nummers weten feilloos de groove van Earth, Wind & Fire te combineren met de bleekheid van Throane. Voor ieder die op een zonnige maar ijskoude dag wil genieten van bleke, uitzichtloze black metal, maar het te vroeg vindt om de kinderen fataal te traumatiseren.

Score:

74/100

Label

Art Of Propaganda Records, 2018

Tracklisting

  1. Fire, Walk With Me
  2. The Graves We’ve Dug
  3. Your Are The Scars
  4. Heroin Waltz
  5. Tomb Omnia
  6. Stillborn
  7. Voidgazer
  8. Manifesto (Bonustrack)

Line-up

  • M.S. – Alle instrumenten
  • J.J. – Vocalen

Links