Fractured Insanity – Massive Human Failure

De heren van Fractured Insanity komen uit Moorsele in West-Vlaanderen en met deze Massive Human Failure brengen ze hun vierde album uit. In ‘the scene’ in Oost- en West-Vlaanderen is de band dan ook al langer bekend, maar de kans bestaat dat u er als lezer nog nooit van heeft gehoord. Hier zou wel eens verandering in kunnen komen want de kaarten liggen gunstig om meer naamsbekendheid te vergaren. De band tekende vorig jaar bij het Duitse Massacre Records, heeft tegenwoordig een vaste vocalist en levert met deze Massive Human Failure een topplaat af. Waar voor de eerste drie albums steeds een nieuwe zanger werd ingeschakeld vond men met Stefan Van Bael stabiliteit want deze zanger-bassist is nu toe aan zijn tweede plaat met de band.

Ik ga Hell Of No Man’s Land tot luistertip bombarderen. ‘Pun intended’ want het nummer verhaalt over de gruwelen van de loopgraven tijdens de Eerste Wereldoorlog. De bandleden komen, zoals eerder gezegd, uit Moorsele in de Westhoek. Het is een plaats waar tijdens deze ‘grooten oorlog’ duizenden mannen sneuvelden voor enkele meters kapotgeschoten grond. De song doet heel hard aan groove metal denken. De soort hybride mengvorm tussen groove en death metal die Sepultura in de jaren ’90 pleegde te maken. Leuk om weten is verder dat Karl Willetts (ex-Bolt Thrower) een gastbijdrage levert aan deze song. De band leerde hem kennen door enkele jaren terug in het voorprogramma van Willetts’ huidige band Memoriam te spelen.

Fractured Insanity stond voor mij steeds gelijk aan technical death metal, misschien zelfs iets te technisch. Je kon heel goed horen dat de heren beïnvloed waren door bands als Suffocation en Vader. Met dit album verbaast het viertal me echter. Fractured Insanity blijft een oerdegelijke deathmetalband, maar ik herken duidelijke invloeden van andere genres. Zo heeft Hell Of No Man’s Land als gezegd een onmiskenbare groovemetalvibe en heeft Massive Human Failure dan weer iets van de blackened death metal die zo kenmerkend is voor bands als Behemoth. Deze kruisbestuiving met andere genres zorgt ervoor dat dit album blijft beklijven. Door het album een tweede en derde keer integraal op te leggen blijf je als luisteraar zaken ontdekken die je bij een eerste luisterbeurt waren ontgaan. Wat mij betreft is deze plaat alles behalve een ‘Massive Human Failure’. Ik schuif hem zonder enige twijfel naar voren als tip van de maand. Geef deze een kans. Je zal er geen spijt van krijgen.

Score:

89/100

Label:

Massacre Records, 2020

Tracklisting:

 1. Crusade Of The Offended
 2. M.A.D.
 3. Baphomet Bringer Of A Free Mind
 4. Hell Of No Man’s Land
 5. Massive Human Failure
 6. Reflections Of The Soul
 7. Rothschild’s Disease
 8. Panic Abuser
 9. Rise All Above

Line-up:

 • Ignace – Drums
 • Kenny – Gitaar
 • Dieter – Gitaar
 • Stefan Van Bael – Zang, basgitaar

Links: