Forefather – Tales from a Cloud​-​Born Land

Ik heb de broers Wulfstan en Athelstan en hun band Forefather in het verleden al heel erg vaak bewierookt. Het is één van de weinige bands die pagan/viking metal kan brengen, zonder kitscherig te klinken en er alsnog in slaagt om catchy voor de dag te komen. Deze Angelsaksische band brengt sinds 1997 vrijwel alleen aanschafwaardig materiaal uit, zelfs de re-releases zijn de moeite waard. Met deze nieuwe EP is dat niet anders.

De EP met The Meads of Asphodel heb ik helaas gemist, dus ik heb wat goed te maken. Dacht ik. Gelukkig blijkt deze EP de nummers te bevatten van die bewuste split. Hoezee. Laat me beginnen met nog eens diep te buigen voor de kwaliteit van songwriting van dit duo. Na de intro komt het historische Two Sacred Oaks langs, met een onvergetelijk episch refrein.

Strong and glorious, two sacred oaks stand 
Fighting brothers of a cloud-born land 
Awesome towers hold aloft the skies 
Dark is the dawning sun should future strife arise 


De tekst kan ik meegeven, de muziek zul je zelf moeten beluisteren. Het is in ieder geval exemplarisch voor de kwaliteit die Forefather sinds jaar en dag te bieden heeft. Old school heavy metal in een deeltijdse viking blackmetaluitvoering. De volgende nummers zijn niet allemaal op een even hoog tempo op plaat gezet, maar dat hoeft geen reden zijn om ze niet te beluisteren. Out of Time bijvoorbeeld, toont aan hoe een trager nummer met een prachtige melodie en tonnen sfeer, evenveel impact kan hebben. Net als de instrumentale afsluiter Daughter of Twilight en diens keyboard-intro, die tegenwoordig dienst doet als mijn nieuwe ringtone. Hail Forefather. Thou art great!

Label:

Seven Kingdoms, 2017

Tracklisting:

  1. Opening
  2. Two Sacred Oaks
  3. One Blood and One Bone
  4. Strongbow’s Death
  5. In Victory We Feast
  6. Out of Time
  7. Daughter of Twilight

Line-up:

  • Wulfstan – Bas, Gitaar, Keel
  • Athelstan – Bas, Gitaar, Keyboards, Keel

Links: