Final Coil – The World We Inherited

Volgens de promo heeft de band Final Coil enorme stappen voorwaarts gemaakt door steeds kleurrijkere geluiden te produceren, waarbij de teksten stemmen tot nadenken. Dit is daarom een album voor nu en de komende decennia. Het gaat om het hier te bespreken The World We Inherited dat schijnbaar onderdeel uit maakt van een drieluik aan platen, dat van start ging met het debuut Persistence Of Memory en werd vervolgd met The World We Left Behind For Others. Platen die bij ons onberoerd zijn gebleven. Maar misschien is dit dan wel het juiste moment om in te stappen, om zo kennis te maken, wanneer Sliptrick Records zo hoog van de toren blaast. We mogen magische post-metal met progressieve invloeden verwachten.

In eerste instantie hoor ik een vrij rustige opstart, wanneer ik de vijfenveertig minuten durende plaat eens aanslinger. Het openingsnummer is direct het titelnummer, dat exact drie minuten en drieëndertig seconden duurt. Een declamerende, nogal mysterieuze stem lijkt het geheel in te leiden. De begeleiding is voornamelijk elektronisch van aard, tezamen met wat gitaaraanslagen. Het zal later op dit album nog veel vaker terugkeren, met een groot gevoel voor mystiek en alles wat daar ook maar enigszins bij past om een ietwat industriële sfeer te creëren. Wires doet het met hypnotiserende drums en neurotisch geschreeuwde teksten. Automatisch krijg ik hierdoor een beetje hetzelfde gevoel als wanneer ik naar een willekeurige Godflesh-uitgave luister. In tegenstelling tot het werk van de Britten lijkt dit wat meer tribaal van aard. Chemtrails bouwt de spanning met het dreigende drumritme en het zuivere gezang nog wat meer op. Het nummer is wat aansprekender en zaagt ook lekker door, zonder dat het op mijn zenuwen gaat werken.

 
En dan komt het langste nummer By Starlight om de hoek kijken. Het is rock, shoegaze en elektronica ineen, met een haast pop-achtige, licht alternatieve insteek. De pianotoetsen lijken wel naar andere oorden in het universum te zweven, totdat de gitaren invallen. De uitgesponnen gitaarleads doorklieven het geheel en werken naar een climax toe die vooralsnog uitblijft. The Growing Shadows voelt dan op instrumentaal niveau wat simpel aan. Maar hoor hier hoe de door elkaar lopende vocalen het geheel optimaal completeren. Een verhaal over vertwijfeling ten aanzien van de diverse media en polarisatie in de hedendaagse wereld is wat de luisteraar te horen krijgt. Het nummer loopt nagenoeg naadloos over in het mysterieuze Stay With Me dat doorspekt is van elektronische invloeden. Met hints van dark wave, gothic en experimentele elektronische fratsen die toch rustig in elkaar overvloeien. De enigmatische industriële invloeden zijn echter nooit ver weg. Purify heeft dan duidelijk de geest van de jaren negentig in zich, de Alice In Chains-verwijzing vanuit de promotekst is nu het meest duidelijk waarneembaar. Zelf betreur ik het feit dat de muziek hier te lang blijft voortkabbelen, zonder dat er echt iets te horen valt, waarvan ik diep onder de indruk ben. We naderen nu stilletjes aan het einde van de plaat, met nog een drietal nummers voor de boeg die vooral meer van hetzelfde recept laten horen. Out Of Sorts is dan nog kenmerkend door zijn fraaie uitgesponnen gitaarwerk, maar ook niet meer dan dat.

Tijdens Humanity gaat de band al snel van start met een stevigere cadans, die doet denken aan postpunk zoals de Britten van Killing Joke in de jaren ’80 lieten horen. Soms lijkt het net wat aan richtingsgevoel te ontbreken en weet ik niet zo goed welke kant Final Coil op wil, al voel ik wel dat het verhaal een bepaalde relevantie heeft. End Of History weet de plaat dan vooral somber, maar met beklijvende zanglijnen tot het einde te brengen. Tja, wat blijft er dan onder de streep over? Nou, een album dat het experiment niet schuwt, maar in mijn oren vooral de liefhebbers van luistermuziek zal aanspreken. Al kan het wellicht ook een interessant album zijn voor darkwave-adepten, gothics en fans van etherische muziek. Persoonlijk mis ik de climax(en) toch wel hard, al zijn sommige vocale passages overtuigend en mooi gebracht, in het bijzonder tijdens het eerder besproken The Growing Shadows.

Score:

68/100

Label:

Sliptrick Records, 2024

Tracklisting:

 1. The World We Inherited
 2. Wires
 3. Chemtrails
 4. By Starlight
 5. The Growing Shadows
 6. Stay With Me
 7. Purify
 8. Out Of Sorts
 9. Humanity
 10. End Of History

Line-up:

 • Phil Stiles: Vocalen, gitaren, synthesizer
 • Richard Awdry – Gitaren, vocalen
 • Jola Stiles – Bas
 • Barry French – Drums

Links: