Fall And Resist – Darkness Of Now

Dit olijke viertal, Fall And Resist, komt uit Ballarat/Geelong, Victoria en dan zitten we in Australië. De heren brengen een EP uit in eigen beheer met de titel Darkness Of Now, die de opvolger is van de debuutplaat, Fading Cinders. Een plaat die mij en waarschijnlijk nog wat anderen, toch helemaal ontgaan is. De heren spelen al sinds 2016 melodische death-metal en dit in de stijl van, hou je vast, At The Gates en Dark Tranquility. Ergens komen er ook nog wat August Burns Red invloeden voorbij volgens de promojongens. Dan heb je mijn aandacht toch gevangen. Want naast een fan van alles wat zwartgeblakerd metaal is, heb ik ook een hart dat sneller klopt voor goed uitgevoerde melodische death-metal met een knipoog naar de oude Scandinavische Goden waar ik nog mee opgegroeid ben vroeg in de jaren ’90.

Tja, helemaal Scandinavisch klinken de heren toch niet. Nochtans voel je de bovenvermelde invloeden wel doorkomen. Bij een eerste luisterbeurt doet het me wat aan de Italianen van bijvoorbeeld Lunarsea denken, maar dan met toch wel brutalere vocalen. Frosty (echt?), ja, deze brave man klinkt toch bij momenten als een leeuw. De nummers zijn goed uitgedacht en zitten dus goed in elkaar. Zoals zo vaak, hier en daar ook een snufje synth of keyboard, een akoestisch gitaarpartijtje. Zoals zo vaak, ook hier penetrante en snijdende gitaarpartijen in combinatie met opzwepende drumdynamieken. Maar goed dat de productie staat als een huis. Dat hoor je ook in het erg smerige Transient Forgiveness. Waar de putgrunt van Frosty wonderwel samenkomt met het bijtende gitaarthema en de denderende drums. Het heeft een wat core-achtig kant, dit nummer.

Stevig plaatje. Aangename eerste kennismaking met deze Aussies die niet als een kangoeroe rondhoppen van stijl naar stijl, maar gewoon gekozen hebben om heel degelijke melodische death-metal te spelen. Eens iets anders dan Be’lakor, Hope DroneDenouncement Pyre en consorten.

Label:

Eigen Beheer, 2022

Tracklisting:

  1. Creators Of Our Own Demise
  2. Nothing But Pain
  3. Transient Forgiveness
  4. As It All Starts To Fray

Line-up:

  • Benito Martino – Drum
  • Brendon Pyers – Gitaar
  • Rory Pyers – Bas
  • Liam “Frosty” Frost – Camilleri – Zang, gitaar

Links: