Hope Drone – Husk

Het vijfde album van dit Australische post-blackmetalgezelschap, Hope Drone, krijgt de titel Husk mee. Ik ben wel fan en de vorige plaat, Void Lustre, scoorde daarom ook erg hoog. De chaos van de afgelopen jaren, en iedereen weet natuurlijk waarover gesproken wordt, heeft de heren geïnspireerd om een nieuw, dertig minuten durend werkstuk af te leveren. Vier nummers krijgen we te verwerken die ditmaal wat meer ge-ent worden op, volgens het schrijven van de platenboer dan toch, een duidelijke en intense samenwerking tussen drum, percussie en bas.

En op bijna chaotische wijze word je geconfronteerd met de brute opener Inexorable. Het is een vier minuten durend verhaal geworden dat ultrabrutaal, al blastend naar je toe wordt gesmeten. In de tussentijd word je geconfronteerd met overstuurde gitaarlijnen en doorleefde zangpartijen. Ik schreef dat de vier heren hun verhaal wat meer wensten op te bouwen rond een intense samenwerking tussen drum, percussie en bas. Nu, dat gegeven word je pas duidelijk vanaf het titelnummer Husk. Er wordt heel wat tijd voorzien om de denderende, dreunende tom’s en de krasserige bas hun werk te laten doen alvorens een bedwelmend gitaarthema dit landschap komt bijkleuren. De snelheid is er zo wel wat uit, maar dat kan de sfeer niet drukken.

Existere neemt de draad weer op waar deze was blijven liggen na Inexorable. De blastbeat wordt nogmaals bovengehaald doch ditmaal wordt dit ritmisch tapijt aangevuld met de sturende tom- en cymbaalpartijen waarvan we de karakteristieken al te horen kregen op Husk. Zo kan je wel duidelijk stellen dat de mix van ideeën die de band vooraf had, goed wordt uitgevoerd.

Sterk vervolg op Void Lustre! Inderdaad wel wat meer drum- en basgericht. Dit laat de Australische heren echter toe om het volledige kleurenpalet waarover ze beschikken ook effectief te gebruiken. Hope Drone drijft zo wel wat verder weg van de typische post-black metal en komt wat meer in de galerij van bands terecht die zich een experimenteel jasje hebben aangemeten. Ik schreef eerder dat Hope Drone het kleine broertje van Wiegedood zou kunnen zijn, tot op heden blijf ik daarbij. Weliswaar gebruiken de Australiërs wel goed doordacht de bas als een belangrijk fundament.

Score:

80/100

Label:

Moment Of Collapse Records, 2022

Tracklisting:

  1. Inexorable
  2. Husk
  3. Existere
  4. Dwell

Line-up:

  • Chris Rowden – Zang, gitaar, bijgeluiden
  • Karl Hartwig – Gitaar, bijgeluiden, zang
  • Aaron Smith – Basgitaar, zang
  • Francis Keill – Drum, percussie

Links: