Denouncement Pyre – Almigthy Arcanum

Denouncement Pyre – Almigthy Arcanum
Hells Headbangers, 2013

In 2007 maakten de blackened thrashers van Nocturnal Graves lekker veel indruk met de – wat mij betreft – ruigste plaat van dat jaar. Dat tweederde van Denouncement Pyre bestaat uit leden van die band, deed mij alvast de oren spitsen. World Cremation uit 2010 was al een knaller van jewelste, maar wat de band op Almigthy Arcanum klaarspeelt maakt pas echt indruk.

Gewapend met de gebruikelijke Australische lompheid serveert Denouncement Pyre ons een vette pot black metal die ergens het midden houdt tussen Watain, Marduk en 1349. Het geheel baadt bovendien zwaar in een zweem van Celtic Frost. Zoals de lokale overheden het blijkbaar voorschrijven, duiken ook op Almigthy Arcanum hier en daar death- en thrashriffs op. Maar mij hoor je daarover niet klagen.

Almigthy Arcanum ademt een onheilspellende sfeer uit. Dat wordt ondersteund door de mystieke teksten en het dreigende artwork. Op die manier kom je natuurlijk al snel uit bij het al eerder genoemde Watain. Welnu, kwalitatief mogen deze tegenvoeters daar gerust naast geplaatst worden. Als Denouncement Pyre nu eens over een gelijkaardige promocampagne zou kunnen beschikken, zou het angstzweet hun Zweedse collega’s ongetwijfeld uitbreken. Terecht, overigens.

Almigthy Arcanum is een moker van een album. Alles klopt gewoon. De riffs zijn memorabel en balanceren tussen snood en furieus. De productie is een tikje obscuur. De zang is wat lager dan we gewend zijn in dit genre. De songs barsten van de goede ideeën. Ik zeg: “jaarlijstmateriaal!”

Tracklisting:Denouncement Pyre - Almigthy Arcanum

 1. Intro: Breath of Tehom
 2. An Extension of the Void
 3. Almighty Arcanum
 4. He Who Conquers All
 5. The Deceiver
 6. Drakon: All Is One
 7. Circle of Serpents
 8. Darkness Manifest
 9. The Redeemer

Line-up:

 • D. – Guitars, Bass, Vocals
 • R. – Bass
 • L. – Drums

Links: