Fabricant – Drudge to the Thicket

Fabricant uit Amerika komt dit jaar met hun debuut Drudge to the Thicket via Profound Lore Records. Deze gebeurtenis heeft op zich laten wachten daar de eerste demo’s van de band al in 2010 verschenen. Hiernaast is het enige wapenfeit de split met Apocryphon in 2013. Nu dus tien jaar later het debuut en meteen op een gerenommeerd label. De muziek die de drie heren produceren laat zich het best omschrijven als dissonante technische death metal met redelijk wat complexiteit in de structuren van de nummers. Het trio bestaat uit twee leden van de band Mefitis. Mefitis heeft twee zeer goede platen uitgebracht, genaamd Emberdawn en Offscourings, in respectievelijk 2019 en 2021. Mefitis speelt ook een technische progressieve vorm van death metal en ik ben benieuwd of de muzikale uitstap middels Fabricant hetzelfde hoge niveau aan kan tippen.

Nou om daar een goed oordeel over te kunnen vellen moet er hard gewerkt worden. Is niet erg, ik ben van mening dat hard werken loont. En dat geldt ook voor deze release. Waar ik me in eerste instantie geen raad wist met de kakofonie aan geluiden begon op gegeven moment het kwartje te vallen. Waar het er op het eerste gezicht op leek dat iedere muzikant maar een beetje ins blaue hinein aan het klooien was begonnen de nummers langzaamaan een verband te tonen.

Elk nummer is een aaneenschakeling van technische uitspattingen, bijzondere ritmes, jazzy of bluesy nuances, dromerig gitaarwerk of gewoon lompe brute death metal. Soms lijkt er geen touw aan vast te knopen. En wellicht is dat de charme van de band en deze release. Het nummer Drudge to the Thicket – hieronder gepresenteerd – is denk een goed voorbeeld van wat de band zoal te bieden heeft. Het is denk ik ook een van de betere nummers van het album.

Ik heb intussen deze plaat veel geluisterd en ben op gegeven moment echt wel de plaat gaan waarderen voor wat het is. Het muzikale vermogen van de bandleden staat buiten kijf en is goed te horen, het geluid is prima voor elkaar. Toch denk ik dat de plaat niet bij iedereen in de smaak zal vallen, omdat het net te complex is en te weinig op het gevoel speelt. Voor mij is dan ook duidelijk dat ik toch liever de releases van Mefitis opzet dan deze nog eens. Gezien de potentie die men tentoon spreidt bij Mefitis had ik meer verwacht van Fabricant.

Score:

70/100

Label:

Profound Lore Records, 2023

Tracklisting:

 1. Prey to Whom
 2. Eloper’s Revelations
 3. Demigod Prototype
 4. Song of Stillness
 5. Disjunct
 6. Headless
 7. Borderland Vigil
 8. Adrift the Sleepless Swamp
 9. Drudge to the Thicket
 10. Until the Heavens Grow Dark

Line-up:

 • Ryan Daugherty – Bas
 • Troy Roberts – Zang, gitaar
 • Pendath – Drum, synthesizer

Links: