Exmortus – Slave to the Sword

Exmortus – Slave to the Sword
Prosthetic Records, 2014

Exmortus, niet Exmortem dus. Deze Amerikaanse band zit al aan album nummer drie en doet al twaalf jaar mee in het metalspel. Europa hebben ze nog niet kunnen inpalmen, en eigenlijk is de opmars gestaag.

Slave to the Sword zal bijzonder goed aarden bij liefhebbers van frivole Finse melodeath. Vliegende solo’s, virtuositeit in overvloed, snelheid en schoonheid gaan hand in hand. Exmortus let er wel op dat het constant in thrashtempo loopt, geen vreemde fratsen met doom of deathmetal dus, allemaal netjes volgens de Bay Area-normen (ok, hier en daar een stevige powermetal-partij, dat is waar). Het limiteert natuurlijk wel de mogelijkheden, al slagen ze er vrij goed in met pure muzikaliteit en klassieke intermezzo’s op gitaar om de boel entertainend te houden. Vocaal is het helaas een stuk minder, al zit de zwakke productie daar zeker voor iets tussen.
De band is zich hier bewust van denk ik, want de tekstuele gedeeltes zijn beperkt. Goede zaak!

Op zich mooi dat Exmortus zich niet vergrijpt aan keyboards en kunstmatige sfeermakerij, dat zeker. Jammer genoeg zit het nog niet helemaal snor met de mix, waardoor je niet weet of ze nu epische/heroïsche metal willen brengen of gewoon dartel willen thrashen met alle kundigheid die ze bezitten. We zullen wel zien wat de toekomst brengt.

Tracklisting:
Exmortus

 1. Rising
 2. Slave to the Sword
 3. Immortality Made Flesh
 4. Foe Hammer
 5. Warrior of the Night
 6. Ancient Violence
 7. From the Abyss
 8. Moonlight Sonata (Act 3)
 9. Battle-Born
 10. Metal Is King

Line-up:

 • Mario Mortus – Drums
 • Jadran “Conan” Gonzales – Gitaren, zang
 • David Rivera – Gitaar, zang
 • Clodoaldo Bibiano – Bas

Links: