Exhorder – Mourn The Southern Skies

Met enige regelmaat merken mijn collega-redacteuren op dat 2019 een uitstekend jaar is voor thrash metal. Aan de bewijsstukken waarmee zij hun stelling staven – zoals releases van Death Angel,Overkill, Suicidal Angels en Hatriot – kan nu de nieuwe plaat van Exhorder worden toegevoegd.

Opener My Time is namelijk misschien wel het beste thrashnummer dat je dit jaar zult horen. Alsof men geen misverstanden wil laten bestaan, klinkt Exhorder hier zo mogelijk nog meer als een volbloed thrashband dan op het inmiddels semi-legendarische debuut Slaughter In The Vatican uit 1990. Razendsnel raffelt Vinnie LaBella de voor het genre zo typische, maar nooit platgespeelde, riffjes en solo’s uit zijn gitaar. Zijn kompaan van het eerste uur Kyle Thomas (de mannen kunnen kennelijk niet met en niet zonder elkaar) brengt daarover furieus spugend zijn boodschap: mijn tijd is van mij en als je daar een probleem mee hebt, dan sodemieter je maar op! Nieuwe drummer Sasha Horn (ook Forbidden) laat zich evenmin onbetuigd. Om echt te begrijpen welk een krachttoer de man hier neerzet, raden we je aan om even naar onderstaande videoclip te kijken. We geven het ding graag de subtitel “een masterclass in snel en toch pakkend drummen” mee.

Ripping Flesh is nog zo’n alles verschroeiend thrashmonster. Het gaat hier om een nummer van de Get Rude-demo uit 1986 dat tot nu toe de weg naar een album niet gevonden had. Waarom men eerder verzuimde de song deftig op te nemen is niet duidelijk, maar aan de kwaliteit kan het niet liggen. Misschien is het allemaal wat ongecompliceerd, maar het nummer komt ook uit een tijd dat het allemaal niet zo ingewikkeld hoefde te zijn. Veel belangrijker was dat het voelde alsof je een knal op je kanis kreeg. En de Sadus-snelheden die hier gehaald worden komen zonder meer hard aan. Dat tempo wordt nog indrukwekkender als je weet dat de song is ingespeeld door originele drummer Chris Nail. De beste man blijkt zich niet meer vrij te kunnen maken om in een band te spelen (zo legde Kyle ons uit in een interview dat je binnenkort op Zware Metalen kunt lezen), maar dat betekent niet dat hij niet in vorm is! Ook Beware Of The Wolf is uptempo thrash, terwijl de riff van All She Wrote zelfs door riffmeister Gary Holt in topvorm niet zou worden weggegooid.

Maar er is meer. Ook wel bekend als de grondlegger van de groove metal leunt Exhorder her en der lekker achterover op een backbeat. Zo is daar Arms Of Man, dat in een fijn, ietwat loom NOLA-tempo voorbij komt en een pakkend gedubbeld gezongen refrein kent. Het is ook de track waarin de band laat zien een controverse nog steeds niet uit de weg te gaan. Want horen we daar in het refrein niet “It’s time to take a stand. Never remove the arms of man”?

De grootste verrassing en het hoogtepunt bewaart men echter voor het laatst. De titeltrack is een song als Exhorder niet eerder opnam. Negen minuten lang brengt de band de broeierige sfeer van thuisstad New Orleans tot leven in een doomy, bijna troosteloze track. De zang is bezwerend als bij Down en laat horen dat Kyle in welk genre dan ook (sinds 2012 ook bij de doommetalmeesters van Trouble) een indrukwekkend vocalist is. Tekstueel treffen we hem in het nummer overigens op een slechte dag. Somber klagend vraagt hij zich af of er wel licht aan het eind van de tunnel is omdat al het positieve in de wereld zo onecht lijkt.

Je had het vermoedelijk al begrepen: Mourn The Southern Skies is een sterke en afwisselende terugkeer. Eén waarop Exhorder laat horen zich niet te willen beperken tot een herhaling van wat men eerder deed. In een modern geluid speelt de band zich de 21e eeuw in zonder dat dit ten koste gaat van de integriteit. Festivalboekers, u weet wat u te doen staat!

Score:

87/100

Label:

Nuclear Blast Records, 2019

Tracklisting:

 1. My Time
 2. Asunder
 3. Hallowed Sound
 4. Beware The Wolf
 5. Yesterday’s Bones
 6. All She Wrote
 7. Rumination
 8. Arms Of Man
 9. Ripping Flesh
 10. Mourn The Southern Skies

Line-up:

 • Kyle Thomas – Vocalen
 • Vinnie LaBella – Gitaar
 • Marzi Montazeri – Gitaar
 • Jason Viebrooks – Basgitaar
 • Sasha Horn – Drums

Links: