Overkill – The Wings Of War

Studioalbum nummer negentien van de thrashlegende die Overkill heet, draagt de titel The Wings Of War, en is de opvolger van The Grinding Wheel uit 2017. Al bijna veertig jaar behoort de band tot het beste wat thrash te brengen heeft en het ziet er niet naar uit dat de Amerikanen die titel binnenkort kwijt raken.

We trappen af met de eerste single van dit album, Last Man Standing. En nondeju, die knalt er lekker in hoor. Maar goed, die hebben jullie zelf allemaal al tig keer beluisterd natuurlijk, dus daar hoef ik niet meer over uit te wijken. Snel verder dan naar Believe In The Fight dat gewoon door gaat waar we mee begonnen waren. Een lekker refrein en goede riff maar bovenal een hoofdrol voor de drums. Zo halverwege verandert het nummer in een meer groove-achtig geluid om via een lekkere rauwe gitaarsolo weer terug te keren naar het uptempo geluid van het eerste deel. Het moge duidelijk zijn dat Overkill anno 2019 nog steeds weet te verrassen. Ook de tweede single Head Of A Pin is daar een mooi voorbeeld van.

Bat Shit Crazy laat een veel zwaardere kant van Overkill horen. Bobby Blitz is nagenoeg niet te verstaan in het refrein, zo snel ratelt hij de teksten op. Ik heb me bij het vorige album beklaagd dat de band veelal hetzelfde klinkt, vooral vanwege haar zanger. Dit album laat mij die woorden inslikken en dat doe ik met alle genoegen. De intro van het nummer Distortion brengt even een kort rustmomentje tussen alle snelheid, maar wees gerust, het is maar van korte duur. Toch voelt het nummer uiteindelijk aan alsof er met de handrem op gespeeld is.

Als je Overkill op volle snelheid wil, moet je zeker Welcome To The Garden State gaan luisteren. Het nummer is een ode aan het leven in New Jersey en aan het opgroeien in die Amerikaanse staat, ‘The Best Damn State In The U.S.A.’. Where Few Dare To Walk is dan weer een heel ander nummer. Het heeft een veel trager en dreigender geluid waarbij ik eerlijk moet zeggen dat ik de manier waarop Bobby Blitz zingt niet echt bij deze muziek vind passen. Muzikaal vind ik dit misschien wel het beste nummer op The Wings Of War en ik had dan ook liever een ander soort zang gehoord.

Al met al mag je stellen dat het negentiende album van Overkill misschien wel tot hun beste werk behoort. Vijftig minuten lang heb ik me geen moment verveeld. The Wings Of War laat een goede variatie songs horen en dat van een band die al zo lang meedraait. Op naar het veertig jarig bestaan en album nummer twintig dan maar, want Overkill is nog lang niet klaar.

Score:

90/100

Label:

Nuclear Blast, 2019

Tracklisting:

 1. Last Man Standing
 2. Believe In The Fight
 3. Head Of A Pin
 4. Bat Shit Crazy
 5. Distortion
 6. A Mother’s Prayer
 7. Welcome To The Garden State
 8. Where Few Dare To Walk
 9. Out On The Road-Kill
 10. Hole In My Soul

Line-Up:

 • Bobby “Blitz” Ellsworth – Zang
 • D.D. Verni – bas
 • Dave Linsk – Gitaar
 • Derek Tailer – Gitaar
 • Jason Bittner – Drums

Links: