Ex Deo – The Thirteen Years Of Nero

Ja hoor. Hier zijn ze weer, de Romeinen van Kataklysm, ik bedoel Ex Deo! Het werd al meermaals gezegd, gedacht of aangenomen dat dit zijproject van Maurizio Iacono over en uit was, maar niets is minder waar. Er is ook zoveel gebeurd in de Romeinse tijd.. Neem nu de dertien jaren dat keizer Nero aan de macht was! Ja, die kwistenbiebel die Rome zou hebben platgebrand terwijl hij viool aan het spelen was. Zou, want dit is een fabeltje. Nero was niet eens in de stad toen dit gebeurde. En de viool was zelfs nog niet uitgevonden. Dit maakt geen interessante geschiedenis moeten ze bij Ex Deo gedacht hebben want ja hoor.. Het zevende nummer op deze plaat heet The Fiddle & The Fire. Ik zou plechtig kunnen beloven om niet het schoolmeestertje uit te hangen en me puur op de muziek te concentreren, maar kom kom.. We weten dat dit een leugen zou zijn.

Het hele album verhaalt dus over Nero’s korte, maar bloedige regeerperiode. Het eerste nummer heet dan ook netjes The Fall Of Claudius – je weet wel, Nero’s stotterende, licht spastische adoptievader en voorganger – en het allerlaatste nummer heet The Revolt Of Galba, de generaal-keizer die Nero opvolgde en het vierkeizerjaar inluidde. Daartussen komen allerlei evenementen uit Nero’s regeerperiode aan bod. De opstand in Brittannië wordt bezongen in Bouddica (Queen Of The Iceni). Nero’s bemoeizuchtige en illustere moeder Agrippina krijgt de hoofdrol in Head Of The Snake. Zelfs Nero’s zogezegde laatste woorden worden netjes omgezet in een nummer met What Artist Dies In Me. Het hele album leest als een natte droom voor nerds als ik.

En hoe is de muziek dan? Want uiteindelijk is dat het voornaamste. Over de man zijn leven zal History Channel wel een programma wijden. Wedden dat aliens Nero vermoord hebben? Wel, de muziek is bombastisch en zou ik als een mix tussen death metal en power metal omschrijven. Het volledige album voelt verrassend atmosferisch en tegelijk rauw aan. Ik was niet van plan om een recensie over deze plaat te schrijven, er vast van overtuigd dat deze muziek me niet zou liggen, maar één enkele keer The Fall Of Claudius horen deed me snel van gedachten veranderen. 

Hoe meer je het album beluistert, hoe meer je zaken hoort die niet eerder waren opgevallen. Dit is altijd een goed teken. Er zitten subtiele twists, leuke tempowisselingen en verborgen instrumenten achter de nummers. Dit laatste komt vooral door de grote symfonische invloed op de muziek. Clemens Wijers overtrof zichzelf namelijk en Jean-François Dagenais leverde een uitstekende productie af! Het moet zeker ook vermeld worden dat Jeramie Kling (Venom Inc.) het fantastisch doet als nieuwe drummer. Voor de fans van power metal is er verder een gastoptreden van niemand minder dan Brittney Slayes, de zangers van Unleash The Archers. Ze neemt op het nummer Boudicca de stem van de koningin zelf voor haar rekening. Leuk gedaan hoor. In dit album is tijd en liefde gekropen.

Dit is power metal met serieus wat poeder erachter. Symfonische death metal met de nodige groove en tempowisselingen. Met dit conceptalbum overtreft Ex Deo zichzelf. De band vertelt een verhaal en het is dus sterk aangeraden om naar de teksten te luisteren. Feitelijk voelt de hele plaat aan als een musical, maar dan eentje met deathmetalartiesten in de hoofdrol. Hadden ze niet beter zo’n versie van Cats gemaakt? Ik was gaan kijken hoor. Ex Deo, dat is geschiedenis op metalmuziek, beetje zoals Sabaton, maar dan gewoon veel beter gedaan. ‘Maxima cum laude’ mijne Romeinen, met de grootste lof. Goed gedaan.

Score:

84/100

Label:

Napalm Records, 2021

Tracklisting:

1. The Fall Of Claudius
2. Imperator
3. The Head Of The Snake
4. Boudicca (Queen Of The Iceni) [feat. Brittney Slayes]
5. Britannia: The 9th At Camulodonum
6. Trial Of The Gods (Intermezzo)
7. The Fiddle & The Fire
8. Son Of The Deified
9. What Artist Dies In Me…
10. The Revolt Of Galba

Line-up:

  • Maurizio Iacono – Zang, basgitaar
  • Jean-François Dagenais – Gitaar
  • Jeramie Kling – Drums
  • Clemens Wijers – Orkest

Links: