Eternal Returns – Hunchback Hatred

Eternal Returns is een band uit Mumbai, India geworteld in het thrash- en groovegenre, maar death en deathcore-elementen maken tevens onderdeel uit van het muzikale spectrum. Tel daar nog wat lichte blackmetalinvloeden bij op en zo is de veelzijdigheid van deze Aziatische band wel omschreven. Hunchback Hatred is het debuut van de heren en tevens de eerste passage bij Zware Metalen, ondanks het feit dat de band al bestaat sedert 2009.

 
De thematische invulling van dit album gaat met name over zelfbewustzijn en sociale uitdagingen. De muziek zelf op deze bijna drie kwartier durende schijf brengt vooral de deathcore overduidelijk met zich mee. Tijdens de beginfase van Siege Sombre horen we wel iets van een blackmetalsfeertje terug en de opener The Wolf Among the Sheep moet het nadrukkelijk(er) wat hebben een stuk death metal. De productie en de mix van het album is wat aan de onstabiele kant, zo komt de opener met een helder geluid binnen en de opvolgende nummers met een wat vuigere afstelling, althans zo lijkt dat dan toch. Aan de oppervlakte krijgen we zowel de nodige brutaliteit als melodie te horen. Deze combinatie en de bijbehorende songwriting komen dan ook lekker over op mij als kritische luisteraar en redacteur van dienst.

Het hakkende en brute Shackle the Savage valt in positieve zin op door de nodige polyritmiek en de opvallende vocalen met het nodige effect. Als daar dan in het middengedeelte ook nog de nodige melodische riffs om de hoek komen kijken ben ik wel in mijn nopjes. De speelsnelheid ligt ook niet continu op topsnelheid, waardoor er eens te meer wat rustpunten te ontwaren zijn. Een nummer als The Crusade of the Undismayed heeft dan weer een veel prominentere thrash-cadans met een vrij urgent aanvoelende deathmetalvibe. Vrij prettig gestoord hoor, moet ik zeggen. Conjured in the Nomad Land heeft dan juist weer een wat slepend karakter met een erg dikke gave baslijn en snerpende gitaarleads. De vocalen beginnen mij gedurende deze fase van het album steeds meer te bevallen. Het zijn niet de meest doorsnee grunts, met de nodige definitie.

 
Over vocalen gesproken, Broadcast 666 bevat zelfs cleane vocalen en een mooie opbouw, die dan een halve minuut later weer aan de kanten wordt geduwd door de wat grovere metal, ditmaal met een krijsende zang. De sferische invloeden (toetsen?) en terugkerende gezangen voegen daarnaast ook wat karakter toe aan deze complexe beuker. Het gaat werkelijk alle kanten op en de band schuwt de progressiviteit daarbij ook niet. En dan volgt ook nog eens het immens brute en hier gedeelde Zrark: The Abyss Eater met de reeds aangehaalde thrashdrums.

Deze band gedijt overduidelijk bij een stuk brutaliteit, maar schuwt de progressie in allerlei vormen ook geenszins. Hierbij komt dan naast het deathmetalfundament ook een stuk core en thrash naar voren. Dit tezamen met de afwisselende vocalen zorgt ervoor dat ik de keuze van Wormholedeath Records begrijp om deze band te contracteren. Soms gaat de muziek over veel schijven tegelijk, aan de andere kant wil je dat als luisteraar ook, omdat er een stuk vakmanschap te horen is. Toch moet de band oppassen dat het niet ten koste gaat van de eigen focus binnen het vrij unieke spel. Ik wil deze band uit India wel oprecht feliciteren met dit heerlijke debuut en veel geluk voor de toekomst toewensen! Nieuw plaatwerk zien wij bij Zware Metalen dan ook graag tegemoet.

Score:

79/100

Label:

Wormholedeath Records, 2024

Tracklisting:

 1. The Wolf Among the Sheep
 2. Ravenous Shores: Whispers of the Quarantine Island
 3. Siege Sombre
 4. Shackle the Savage
 5. The Crusade of the Undismayed
 6. Conjured in the Nomad Land
 7. Broadcast 666
 8. Zrark: The Abyss Eater
 9. Aeon Will Fall

Line-up:

 • Narendra Patel – Vocalen
 • Harsh Makwana – Gitaren
 • Shankul Chavan – Gitaren, Vocalen
 • Viktor Litvinov – Drums

Links: