Eternal Helcaraxe – Drown In Ash

Op een steenworp van de Noord-Ierse grens ligt het Ierse Cavan. Uit deze stad komt Eternal Helcaraxe. Blijkbaar is de band in 2003 al boven de doopvont gehouden. Ik pleit schuldig, ik ken deze heren niet. Drown in Ash zou al hun derde volwaardige album zijn en opnieuw verkennen ze de grenzen en buitengrenzen van de menselijke ziel. De heren schrijven over verlies, het desolate bestaan en depressieve gevoelens. Geen nieuwe thema’s, de vraag is hoe wordt dit gebracht. In ieder geval bestaan de muzikale fundamenten uit stenen en cement van black metal met een epische insteek. Naturmacht productions is de platenboer van dienst. Het was weer een tijdje geleden dat ik van deze Finse platenbazen iets op de draaitafel kreeg. Ik herinner me zo even snel Ande‘s Bos, Aran‘s Pimeyttä Vasten en Havukruunu‘s Kuu Erkylän Kyllä.

Terug naar het desolate en doorregende Ierland en terug naar het verhaal van dit Eternal Helcaraxe dat start bij een mistroostige pianopartij. Zo tonen de eerste maten van Withered Strands Of Excistence, die vervolgens wel erg mooi worden opgepikt door de bas en gitaren, hoe eenzaam het menselijk bestaan wel niet kan zijn. Epische black metal is de klever die op de muziek van deze Ieren geplakt wordt, ik zou hier depressieve black metal over willen kleven. Het geheel, muzikaal, tekstueel en de wijze van uitvoering doet me wat denken aan een band als Woods Of Desolation, Harakiri For The Sky en consoorten. De screams zijn dan wel weer scherper dan op de platen van bovenstaande bands. Ze leunen wat aan tegen deze van Chris Naughton van Winterfylleth. Een band waar er ook raakvlakken mee te vinden zijn. Op deze Drown in Ash, luister maar naar het titelnummer, is er naast heel wat ruimte voor de vocalen en de gitaren ook aardig wat plaats gelaten voor de bas. Heel vaak, soms maar al te vaak, lijken deze partijen zich in de hogere regionen af te spelen. Net wanneer een zwaardere notenrij wel op zijn plaats had geweest. Verder geen kwaad woord over de muzikale en technische invulling.

Nochtans weten deze Ieren ook een episch, heroïsche insteek in hun muziek te stoppen. Ze doen dit door cleane vocalen, koude pianopartijen of snelle blastbeats te integreren in hun nummers. Zo raad ik bijvoorbeeld Ice Cold Winds aan. Een razendsnel begin wordt vervolgens omgegooid in een golvend, walsend geheel waardoorheen je de wind voelt blazen. Het zijn hier de drumpartijen en opnieuw de baslijnen die dit gevoel mee ondersteunen.

Eternal Helcaraxe is een Ierse band die hun roots zeker respecteren en dit weten duidelijk te maken middels een potje desolaat klinkende, depressief aanvoelende uitstekende black metal.

Score:

80/100

Label:

Naturmacht Productions, 2022

Tracklisting:

  1. Withered Strands Of Excistence
  2. Drown In Ash
  3. Where Dead Things Roam Free
  4. None Of It Mattered
  5. Ice Cold Winds
  6. Cease
  7. In Darkwoods And Dreams

Line-up:

  • Tyrith – Drum
  • Praetorian – Zang, gitaar, keyboard
  • Maulgrim – Gitaar, zang

Links: