Ande – Bos

Ik beluisterde en besprak de vorige plaat, Vossenkuil, van dit Belgisch éénmansproject Ande ongeveer één jaar geleden. Het bleek een eerder atmosferisch blackmetalwerkstuk te zijn, volgestopt met Burzum-iaanse eenvoud en repetitiviteit. Eerlijk gezegd: het verveelde me wat. Ik haalde wel aan dat het vinden van een geschikt label de heer Jim zou kunnen helpen bij een verdere ontplooiing. En kijk, nu is er Bos, de vierde langspeler en die wordt uitgebracht door Naturmacht Productions. Een label dat een neus heeft voor bands die eerder de atmosferische weg het bos indraaien. Een goede keuze. Tevens is de productie meer dan goed te noemen. Het album werd gemixt en gemasterd door de Finnen in de Wolfthrone studio. Een studio waar menig release van onder andere het Vlaamse Immortal Frost label ook passeert.

En met dezelfde eenvoud en repetitiviteit trekt De Messentrekker van leer. Een simpele riffverzameling, een erg schurende stem gedrapeerd als een vochtig bladderdek, op een robuuste ritmesectie, vormt de eerste boom in het bos. De dromerige tokkel waarmee Het Broek start, wordt door een synth opgepikt en vervolgens voorzien van een traag doch sturend samengaan van distortiongitaar en drum. De tweede boom past alzo dus perfect in het sinds eeuwen aanwezige, dichtbegroeide bos.

Vogelvlucht laat je op een bepaald ogenblik even stilstaan tussen de bomen, het laat je wat tijd om na te denken over alles wat er rond je gebeurt. Een gesproken gedeelte in het midden van het nummer grijpt alzo de essentie. Eens je dit begrepen hebt, zal een verzameling scherpe gitaarlijnen de aandacht wat naar zich toetrekken. Om zo terecht te komen tussen de Ransuilen. Een nummer dat zich de tijd neemt en dat zijn vleugels pas helemaal opent ergens rond minuut twee. Ik onthoud verder nog het opzwepende begin van Achter De Bomen en de redelijk lang uitgerokken ambientachtige uitloper, Het Afscheid.

De muziek op deze vierde langspeler van Ande klinkt toch wat matuurder en is toch net iets spannender dan op Vossenkuil. Voor zij die graag wandelen nu eens rustig dan weer wat sneller en dit door een uitgestrekt bos dat voorzien is van éénzelfde soort bomen.

Score:

75/100

Label:

Naturmacht Productions, 2021

Tracklisting:

  1. De Messentrekker
  2. Het Broek
  3. Vogelvlucht
  4. Ransuilen
  5. De Bierteller
  6. Mijn Hart
  7. Achter De Bomen
  8. Het Afscheid

Line-up:

  • Jim – Zang, alle instrumenten

Links: