Aran – Pimeyttä Vasten

Vechten we tegen de duisternis? Ik denk het niet. Eén ieder van ons tracht er zich immers eerder mee te verbinden. Het Finse éénmansproject, Aran, met als bezieler Juhani K aan alle knoppen, snaren en microfoons, brengt een tweede album uit met als titel Pimeyttä Vasten. Uit Oulu komt deze jongeman en samen met de broeders in Naturmacht Productions leveren ze een plaat aan die meer dan een aanvulling is voor de steeds groter worden collectie van atmosferische blackmetalschijven. Het is er wel opnieuw één met de nodige aandacht voor sfeer en muzikale inkleuring, iets wat we wel verwachten van platen die uitkomen via dit kwaliteitslabel.

Hetgeen Aran brengt, is een mengelmoes van hypnotiserende synthpartijen die in conclaaf gaan met eerder typische, in black metal gedrenkte riffstructuren. Zijn inspiratie vindt Juhani K in het steeds korter worden van de dagen tijdens de herfst in aanloop naar de winter, alzo wordt toch geschreven. Je mag vervolgens je aandacht focussen op niet meer dan vier nummers die telkenmale op bovenstaand fundament worden opgebouwd.

Het openingsnummer, Valon Vienyt, wordt uitgesmeerd over meer dan tien minuten en laat je meteen kennismaken met de sterktes van deze band. Namelijk: lang uitgesponnen synthpartijen die eerder de rest van de muziek dragen, omgorden en net niet ontzien van de nodige zuurstof. Erg vaak ligt de snelheid hoog en wordt er stevig doorgeknuppeld. Nochtans creëert dit niet zozeer een boosaardige, maar eerder een wat bevreemdende sfeer.

De heer Juhani K moet gedacht hebben: “Dit kan je toch niet de hele tijd blijven volhouden”. Daarom ook dat hij voor wat ritmische variatie zorgt. Musta Meri is net hierdoor een erg beklijvend nummer geworden. En wanneer dan met zorg uitgekozen noten de eerste minuten vullen van Kadotetut, weet je dat natte nachten in het Finse Oulu erg koud en eenzaam kunnen zijn. Een zweem van zoet-zoute melancholie overvalt je bij het aanhoren van het afsluitende Uusi Aamu. Het lijkt wel of Juhani K een combinatie heeft gevonden tussen de typische Finse atmosferische blackmetalschool en de Amerikaanse variant die we kennen van bands als Vouna en Wolves In The Throne Room. In navolging van deze bands leeft Aran ook erg dicht bij de natuur, althans dat gevoel krijg ik.

Behoorlijk indrukwekkend tweede album, dit Pimeyttä Vasten van het Finse Aran. Boeiend, beklijvend. Tegelijk donker, glibberig en bijzonder interessant.

Score:

85/100

Label:

Naturmacht Productions, 2021

Tracklisting:

  1. Valon Vienyt
  2. Musta Meri
  3. Kadotetut
  4. Uusi Aamu

Line-up:

  • Juhani K – Zang, alle instrumenten

Links: