Havukruunu – Kuu Erkylän Yllä

In 2020 schopte de vorige plaat van deze Finnen, Uinuos Syömein Sota, het tot de zesde plaats in mijn persoonlijke jaarlijst. Ik schreef eerder al dat de heren, nu intussen een viertal geworden, black metal spelen in de stijl van hun landgenoten Moonsorrow. Havukruunu voegt daar ook nog een drupje Zweedse melancholische melodieën aan toe. Tevens noteerde ik dat deze Finnen alzo een ideale mix gevonden hadden van snelheid gekoppeld aan verfrissende doch ijskoude melodieën, huppelende folkachtige passages en verdomd sterke paganeske samenzang. Deze EP, die de titel Kuu Erkylän Yllä, meekreeg, bevat vijf nummers. Als ik het goed begrijp, staan er wat oudere, herwerkte maar ook een aantal nieuwere nummers op. Dat maakt me in ieder geval niet zo veel uit, als de kwaliteit dezelfde is als de nummers op de vorige plaat, dan belooft ook deze EP een knaller van jewelste te worden.

Alsof het nog niet angstaanjagend genoeg is, zo een spookachtig wezen zwevend boven de boomtoppen, zo start ook het eerste nummer op deze EP. Het titelnummer is meteen één furieuze en helse trip doorheen de vochtige en donkere wouden. De snelheid ligt hoog, de melodie is priemend en steekt als dennennaalden in je ontblote huid. Gelukkig wordt ook op dit nummer niet de typische koorachtige samenzang vergeten. Waarom zou je de snelheid terugschroeven, moeten deze Finnen gedacht hebben. Ook Yön Torni raast als een koude wind voorbij. Heerlijk ook hoe die kletterende bas net onder de gitaarlijnen ingemixt zit. En inderdaad, de cleane samenzang trekt ook hier het niveau van het nummer behoorlijk omhoog totdat een winderige, bij wijlen wat spacy outro de weg opent naar alweer een melodisch blastfestijn. Alhoewel, ergens naar het einde toe, in Ritapanssari, zit er een heel eenvoudig maar toch licht beukend gitaarthema dat de aandacht trekt. Tevens vermeld ik nog een sterke, flitsende solo in Mustan Merkin Enteen Alla.

Opnieuw een erg sterk album, ditmaal wel een EP, doch net iets minder impressionant dan de vorige plaat. Voor fans van Finse black metal met een paganeske, epische insteek.

Label:

Naturmacht Productions, 2021

Tracklisting:

  1. Kuu Erkylän Yllä
  2. Yön Torni
  3. Ritapanssari
  4. Mustan Merkin Enteen Alla
  5. Talvikuu

Line-up:

  • Stefan – Zang, gitaar, synth
  • Kostiainen – Drums
  • Sinisalo – Basgitaar
  • Henkka – Gitaar

Links: