Enevelde – Enevelde

Is Enevelde, het project van B. Kråbøl, het nieuwe diamantje uit de sieradendoos van de Noorse black metal? Blijkbaar speelt deze brave man ook in Misotheist, een band die ook op Terratur Possessions, een sub label van het almachtige Ván Records, een plaat uitbracht. Maar voordat ik de muziek fileer, toch eerst even tijd maken voor het prachtige artwork. Dit alles werd geconcipieerd door niemand minder dan O.A.A. van Kontamination Design, voor mij een nobele onbekende, maar toch erg sterk.

In ieder geval opent de plaat boeiend en met de nodige, gortige smerigheid. In de eerste maten doet het me wat aan een mix van het werk van Gorgoroth en de sfeer van het Portugese Gaerea, denken. Enevelde blijft echter liever vaker in tweede of derde versnelling hangen en houdt het met andere woorden eerder traag. Daarbij komt dat hier eveneens nog eens gekozen wordt voor de typische doffe wastrommelsound op drum. Het heeft zijn charme en laat dit nu net een sterk punt zijn. De strot van B. Kråbøl is een grunt die lekker diep schuurt en alzo de wastrommelsound wat maskeert. Forringelse, de tweede track, noem ik een typische Enevelde-song, wat walsen in smerigheid, die kille en koude gitaren, de vuile grunt. Als ik het goed heb, hoor je in dit nummer de bas af en toe toch zijn eigen ding doen.

Wat opvalt, is dat Enevelde er ook ruim de tijd voor neemt om zijn donkere boodschap te vertellen. Nummers die allen vlot over acht minuten gaan. Tragere, slepende momenten, zoals in Irrgangen, doen je dan even de ogen sluiten, alsof je in een schommelstoel zit, in een oude vochtige boshut, dromend. De slagregen tegen de ramen die voorzien zijn van enkel glas, het wollen deken net afdoende tegen de striemende wind die door de spleten en kieren waait. En of het nog niet genoeg is, grijpt de natuur je toch vast. Een manifest onweer, onheilspellende geluiden dalen neer uit de hemel en leveren alzo het afsluitende Daukjøttet aan.

Ik heb niet de indruk dat dit Enevelde een nieuwe diamant is uit de Noorse blackmetaldoos, ofwel moet er nog erg veel geslepen worden om er een mooi blinkend ding van te maken. Wat wel is, is dat de typische kille boosaardigheid wel aanwezig blijkt.

Score:

75/100

Label:

Ván Records, 2020

Tracklisting:

  1. Kroppens Manni
  2. Forringelse
  3. Irrgangen
  4. Daukjøttet

Line-up:

  • B. Kråbøl – Alle instrumenten, zang

Links: