Embraced by Darkness – MMXXII

In de Nederlandse provincie Groningen ligt een gebied waar aardgas wordt gewonnen. Dat zorgt zo af en toe voor een aardbeving en bij één van de bevingen moet er iets flink fout zijn gegaan en heeft Satan zelve kans gezien een zooitje hellehonden naar boven te duwen om dood en verderf te verspreiden. Dat doen de demonen vermomd als muzikanten onder de naam Embraced by Darkness. De EP MMXXII is het eerste wapenfeit van het bloeddorstige gezelschap.

Slechts 17:39 minuten duurt dit schijfje, maar het is genoeg om een verpletterende indruk achter te laten. Alles klopt hier namelijk aan. Het is allesverwoestende klassieke (Zweedse) black metal wat Embraced by Darkness brengt. Luid, venijnig, afwisselend, snel waar het kan maar melodieus waar het moet, kraakhelder, bloeddorstig, blast beats, kwaadaardig maar o zo heerlijk. Akse heeft een stem waarmee hij fruit ter plekke kan laten rotten: de haat spat ervan af. Achter hem wordt bijzonder smaakvol gemusiceerd. Het maakt dat Embraced by Darkness rauw maar tegelijkertijd toegankelijk is: de nummers schieten voorbij.

De geloofsbrieven die Satan heeft meegegeven aan zijn Aardse discipelen leren dat drie leden van Embraced by Darkness een heden en verleden hebben bij blackmetalband Winter of Sin (dat overigens bezig is met een nieuw album) en er zijn zeker overeenkomsten te vinden, maar op MMXXII wordt er puur een blackmetaljas aangetrokken, waar Winter of Sin eerder richting death metal neigt. Erger is het gegeven dat Embraced by Darkness al sinds 2013 bestaat maar nog nooit iets op plaat vast heeft laten leggen. Akse is evenwel pas sinds 2019 van de partij en het is goed dat er op hem is gewacht want de beste man is absoluut van toegevoegde waarde.

Goed dat het in MMXXII (inderdaad, 2022) dan eindelijk tot een eerste wapenfeit is gekomen, want deze band verdient het om gehoord te worden en schiet met de eerste release direct omhoog naar de bovenste takken van de dikke Nederlandse blackmetalboom. Later dit jaar moet de eerste volledige plaat uitkomen. Ik reserveer alvast een plekje in mijn jaarlijst en adviseer iedereen met een zwart hart dat ook te doen.

Label:

Non Serviam Records, 2022

Tracklisting:

  1. Black Flames of Blasphemy
  2. Darkness Awaits
  3. Black Mass
  4. Lord of Darkness

Line-up:

  • Akse – Vocalen
  • Schrat – Gitaar
  • Schmerz – Gitaar
  • Vålnad – Bas
  • Mort – Drums

Links: