Elusion – Singularity

Female fronted metalband Elusion bestaat uit ex-leden van gerenommeerde Belgische bands als daar zijn Ancient Rites, Keltgar en Axamenta. Deze nog vrij jonge band laat via het Spaanse Art Gates Records hun eerste full length album horen, nadat de band reeds in 2016 de EP Desert Of Enticement uitbracht. Ik heb ze al eens live aan het werk gezien ergens in 2017. Het moet op Bunkerfest te Oostende geweest zijn samen met onder andere Wellicorus en Lemuria. Op deze plaat heeft de band zelfs de hulp ingeroepen van Björn “Speed” Strid, wel bekend van Soilwork. Ik hou echter meer van zijn vocale prestaties op de albums van Disarmonia Mundi. Tja, smaken verschillen en maar goed ook. Nu dat maakt reviewen natuurlijk ook erg subjectief.

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen, Elusion dat is Nightwish meets Sonata Arctica maar dan een paar trapjes lager. En als de deur dan toch open staat, laat op de volgende plaat de grunt of de scream of welke brute vocalen je ook wil gebruiken gewoon weg. Gebruik de kracht en de variatie die zangeres Evy Verbruggen heeft in haar cleane lijnen. Je krijgt negen nummers te horen, eigenlijk tien, maar deze laatste is een remix versie van het nummer The Strive.

Het album opent met het erg gevarieerde Choices And Chances: alle registers worden meteen opengetrokken zowel vocaal als muzikaal. Vervolgens glijden we heel gemakkelijk van het ene in het andere nummer en ga ik op zoek naar de zanglijnen van Strid. Deze zijn voor het eerst duidelijk aanwezig op het nummer Lovelorn. Dit nummer opent met een heerlijke solo geplaveid op een simpel doch goed doordacht drumritme. De vrouwenvocalen gaan vervolgens mooi in interactie met de cleane mannelijke partijen. Vervolgens krijg je In Eternity te horen, een gevoelig en emotioneel beladen rustig nummer dat me in de verte wat doet denken aan EvanescenceReconcilliation Of Opposites pikt vervolgens de metaaldraad weer op en start met een wat oosters aandoend thema, ook hier krijg je net als op Lovelorn die interactie tussen de vocalen: netjes. Vervolgens onthou ik een lekker bruut begin van het nummer My War Within en vooral dat die remix van The Strive, voor mij echt niet op de plaat hoorde. Zo gaat het geheel van de plaat wat verloren.

Werk van eigen bodem, sterk en overtuigend gebracht! Wel nog werk om de hoekjes en kantjes eraf te vijlen ook productiegewijs.

Score:

70/100

Label:

Art Gates Records, 2019

Tracklisting:

 1. Choices And Chances
 2. The Tales That Trees Tell
 3. The Strive
 4. Lovelorn
 5. In Eternity
 6. Reconcilliation Of Opposites
 7. My War Within
 8. Crystal Doubts
 9. Anamnesis
 10. The Strive (Spankragt remix)

Line-up:

 • Evy Verbruggen – zang
 • Domingo Smets – gitaar
 • Stijn Van Peborgh – gitaar
 • Kristof De Greef – bas
 • Frederik Van Mieghem – drum

Links: